София обяви търга за инсталацията за гориво от боклук

София обяви търга за инсталацията за гориво от боклук

"Топлофикация София" обяви в понеделник дългоочаквания търг за изграждане на инсинератор за производство на твърдо гориво от преработени отпадъци, което ще струва 350 млн. лв. с ДДС. Става въпрос за т.нар. RDF гориво, което да се използва за производство на ток и отопление. Бъдещата инсталация ще се намира във Воена рампа на площадката на ТЕЦ "София". Очаква се тя да е завършена до края на 2023 г., а строителните работи да започнат на 29 юли тази година, става ясно от обявлението на обществената поръчка.

Преди започване на строителството изпълнителят трябва да премахне от площадката недовършен строителен обект — недостроен комин (с височина 69 метра) и колони за неизградена сграда на водогрейни котли.

Поръчката включва авторски надзор и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-гориво. Изпълнителят ще трябва да извърши и подготовка, закупуване, монтаж (пускане в експлоатация) на необходимото оборудване, съоръжения и обзавеждане.

А също и подпомагане на възложителя при експлоатацията и поддръжката на инсталацията и обучение на персонала за период от 3 години, който тече от издаването на сертификат за приемането на обекта, както е описано в приложените спецификации.

Парите

Обявлението показва, че цялата стойност на поръчката е 292 201 002 лв. без ДДС или около 350 млн. лв. с данъка. Основната част от сумата - 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева), Столичната община получава от оперативната програма "Околна среда". Други 3 млн. евро (5.8 млн. лева) са заем от местната власт за общинското енергийно дружество.

София тегли и заем до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Всички средства трябва да бъдат предоставени на "Топлофикация София", която ще проведе тръжната процедура за избор на изпълнител.

Рискове

Бъдещата инсталация ще трябва да бъде захранвана със 180 000 тона отпадъци от завода за боклук годишно. Проверка на Mediapool обаче още преди месеци показа, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци "произвежда" тройно по-малко от планираното.

Ако общината не успее да осигури такова количество, ще трябва да плаща за газа, който евентуално да компенсира недостига на боклук. Това е записано в договора за изграждането на инсталацията между Столичната община и притежаваното от нея софийско парно. При такъв сценарий всички данъкоплатци в София ще поемат разхода за гориво за производството на парно и топла вода за абонатите на "Топлофикация".

От общината твърдят, че до този сценарий няма да се стигне.

Иначе на хартия бъдещата когенерация трябва да е от полза за столичани. Причината е, че общината ще предоставя безплатно суровината за работата ѝ – боклукът. Така "Топлофикация - София" ще спести пари, които иначе би дала за газ.Общината пък няма да плаща за изгарянето на отпадъците в инсталации в страната. Само за това миналата година са дадени близо 1.5 млн. лева. Допълнително се плаща и за превоза на боклуците.

Според природозащитни организации обаче картината далеч не е толкова розова. Сдружения като "За Земята" настояват, че бъдещата инсталация ще замърсява допълнително въздуха в София. Освен това така се минира далеч по-устойчивото и екологично третиране на боклука – рециклирането, тъй като за да се осигури достатъчно суровина за завода за боклука, а от там за когенерацията на "Топлофикация", ще са нужни отпадъци, които вместо да се рециклират, се превръщат в RDF.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?