София очаква Скопие да не отложи подписването на договора за добросъседство

БСП и ВМРО-ДПМНЕ в обща истерия за предаване на националните интереси

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев заяви, че няма официална информация за възможно отлагане на подписването на договора за добросъседство с Македония, след като македонският ѝ колега допусна, че е възможно това да се случи.

"Надявам се тази събота и неделя да бъдат изчистени останалите технически детайли по договора. Ще направим всичко възможно това, което е преди всичко в национален интерес на България, да се случи. Който работи срещу това, работи против националния интерес на България“, коментира външният министър.

Премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев се разбраха договорът, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни, за да може Скопие да се предвижи към ЕС и НАТО, да бъде подписан на 2 август в рамките на общо честване на Илинденското въстание. Във вторник обаче македонският външен министър Никола Димитров допусна това да не се случи, тъй като по същото време Македония е съдомакин в Подгорица на срещата на страните от Адриатическата харта с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс.

Министър Захариева обясни, че и премиерът Зоран Заев, и външният министър Никола Димитров са споменали за срещата в Черна гора и че все още няма точни часове, но че ще направят всичко възможно подписването на договора да се случи на 2 август сутринта.

"Ще направим всичко възможно това да се случи", каза Захариева.

Тя припомни, че по договора се работи от 2012 година, проведени са 11 кръга на преговори и вече са останали само технически въпроси за изчистване.

Истерия и от двете страни на границата

След като македонският премиер Зоран Заев обяви, че е готов да подпише договора, стана обект на остри критики и обвинения от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която го обвини, че предава националните интереси.

В сряда партията на бившия премиер Никола Груевски призова Заев да разкрие всички подробности около договора.

"Македонският народ има право да знае какви отстъпки е направил Заев, защото експерти от България тълкуват, че с договора се слага край на македонизма, а всички тези атаки не само не бяха опровергани, но и бяха посрещнати с мълчание от институциите, оглавявани от СДМС“, се посочва в позицията на ВМРО-ДПМНЕ.

Подобна позиция има и БСП, като използва същите аргументи, но в обратна посока.

БСП иска Борисов да се откаже от договора

Депутатът от БСП Валери Жаблянов коментира в сряда, че договорът е "антибългарски и предава българските национални интереси". Затова Борисов не трябва да го подписва.

По думите му договорът на практика предава исторически български държавни интереси.

Жаблянов обясни, че с този договор се признава македонския език и не се урежда въпросът за българското културно-историческо наследство в Македония. Освен това липсват гаранции срещу евентуални претенции на Македония за тяхно малцинство у нас и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание.

Освен това давал картбланш на конституирането на основните тези на македонизма занапред.

"Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за балканските взаимоотношения”, каза той.

Според него Захариева е информирала парламентарната външна комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език.

Какво иска България?

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" постави ултиматум първо да бъде подписан договорът, за да се решат спорните въпроси между двете страни, които засягат най-вече общата история.

Скопие години наред протакаше преговорите, но новото правителство на Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки пред България и Гърция, за да се предвижи към НАТО и ЕС, след като Македония месеци наред бе в политическа криза и на ръба на гражданска война.

Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България.

Новият македонски премиер Зоран Заев даде неколкократно сигнали, че е готов на отстъпки спрямо Гърция и България, за да придвижи страната по-бързо към членство в Европейския съюз и НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от България