София опасана от магистрали до 2013 година

София опасана от магистрали до 2013 година

До четири години цяла София ще бъде опасана от магистрални пътища, по които автомобилите ще могат да развиват скорост до 120 км/ч. Това обяви в сряда главният архитект на столицата Петър Диков пред общинските съветници от комисията по транспортна инфраструктура.

Новите трасета ще свързват изграждащата се в момента магистрала "Люлин" с магистрала "Хемус" чрез Западната тангента на бъдещия околовръстен път. От "Хемус" магистралата ще продължава по Източната тангента и по нея ще се стига до автомагистрала "Тракия".

Диков си представя тези нови за София пътища без светофари, а там кръстовищата ще бъдат на две нива.

Той очерта пред общинарите как тогава ще намалее трафикът и шофьорите няма да минават транзитно през центъра на София. Главният архитект обясни още, че кръстовищата на две нива няма да подминат и самия град. Плановете му предвиждат тези постройки да бъдат вдигнати на "Орлов мост", "Лъвов мост", "Сточна гара", по бул. "Драган Цанков" и на ул. "Фритьоф Нансен".

Малко след като съобщи пред общинските съветници за пътищата, Диков отиде в градския съвет на БСП като на тях обеща два нови гробищни парка в столицата. Това предвиждат измененията в Закона за Общия устройствен план на Столичната община.

Социалистите чуха, че единият гробищен парк ще бъде до резиденцията на Симеон Сакскобургготски – Врана, а другият ще бъде до управлявания от хора на ДПС институт по почвознание "Н. Пушкаров" след Околовръстния път.

Изграждане на въпросните гробищни паркове трябва да започне до две години.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?