София опрости процедурата за издаване на стикер за паркиране

Протестите срещу новите правила за престой обаче продължават

София опрости процедурата за издаване на стикер за паркиране

Столична община спази обещанието си да опрости процедурата по издаване на пропуск за паркиране в района на синята или на новата зелена зона, а заради общественото недоволство кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници се отказаха от привилегията да паркират безплатно в тези зони.

Според публикуваните в интернет указания за подаване на заявка по електронен път вместо планираните досега седем документа, гражданите трябва да приложат към заявлението си само три, както и номерата на партидите за платен данък имот и кола (изписани са в горния десен ъгъл на квитанцията за платен данък). Не се изисква представяне на документ за платена гражданска отговорност, както и лична карта.

Към заявката обаче трябва да се прикачат копия от нотариален акт на имота, регистрационен талон на автомобила и справка от някой от основните битови доставчици, че сте техен абонат.

Още в началото на месеца столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща, че общината ще проверява служебно живеещите в центъра дали са си платили данъците за имота и колата, а не както искаше Центърът за градска мобилност хората - да плащат за документите. Тя нарече “безумно” това изискване на общинското дружество, при условие, че общината разполага с тази информация. Така столичани ще спестят средно 9 лв., които трябваше да платят за получаването на двата документа. Отделно няма да се разкарват два пъти до съответната районна администрация

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков съобщи във вторник, че вече близо 2000 души са подали заявления за издаване на винетен стикер за паркиране в центъра. Повечето от тях са одобрени. Те са внесени в общината, но вече заявката може да се подаде и по електронен път. Гердижков заяви, че ще има строг контрол на истинността на подадените документи. Винетен стикер се издава средно до пет дни.

По повод планираните за четвъртък протести на хората, които живеят в синя и зелена зони на столицата, Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13 септември, обеща шефът на СОС.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. По думите му вдигането на цената за право на паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Междувременно от Гражданско движение “Днес” съобщиха, че са събрали над 15 000 подписа срещу новите правила за паркиране в София. В синята зона паркирането поскъпва с лев и става 2 лева на час, а в новата зелена зона час престой ще струва 1 лев. Хората, които живеят в синя зона, ще трябва да плащат по 150 лева годишно за стикер, а за втора кола – 450 лева. За жителите в района на зелената зона стикерът струва 100 лева за година.

От движението смятат, че новата наредба на общината стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Освен това тя не била съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони.

Движението настоява преди да въведе новите правила общината да организира бърз и чист градски транспорт, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик и да освободи паркингите от старите коли.

От "Днес" вече внесоха иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Недоволството се пренесе и във Фейсбук, където живеещи в центъра на София се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране". Те също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия, следващото от които ще е на 16 август, от 17.00 часа, пред паметника на Патриарх Евтимий.

Споделяне

Още по темата

Още от България