София опроверга съобщение на Полският Генщаб за 15 леко ранени българи в Хила

Полската здравна служба в Ирак и говорителят на Генщаба на полската армия съобщиха, че при вчерашния атентат срещу полска база в иракския град Хила има и 15 леко ранени българи. От министерството на отбраната в София обаче категорично отрекоха тази информация и съобщиха, че в няколкото контакти от вчера до днес, от българския батальон в Ирак не са докладвали за подобен инцидент.

Вчера агенциите съобщиха за самоубийствен атентат с два камиона - бомби срещу полската база Кемп Чарли в Хила. Според първоначалните съобщения, при атентата са ранени 12 филипински войници, 10 поляци, 10 унгарци и един американец.

Днес полската информационна агенция ПАП разпространи съобщение от подп. Адам Пашковски, началник на здравната служба на многонационалната дивизия под полско командване в Ирак, в чийто състав е и българският батальон. Пашвоски уточнява, че няма ранени филипинци, а сред пострадалите има 15 много леко ранени българи, на които не се е наложило да бъде оказвана медицинска помощ в болница. За 15 ранени българи съобщи и кореспондентът на АП в Хила.

Пред БНР говорителят на Генералния щаб на полската армия полк. Натовски е потвърдил тази информация и уточнил, че българите били засегнати от парчета стъкло.

От министерството на отбраната обаче бяха категорични, че няма пострадали българи при атентата в Хила. Пресаташето на МО Румяна Стругарова уточни пред Mediapool, че в атакуваната преди ден полска база не е имало българи.

"От вчера до днес на няколко пъти се е осъществявал редовният контакт за обмен на информация с българския батальон. Не е докладвано за никакъв инцидент. Още повече бройката е такава, че е абсурд да не се доложи", заяви Стругарова.

Тя допълни, че атакуваният полски лагер е отдалечен на 50 - 60 км от българските военни.

Според информацията от началника на здравната служба към дивизията под командване на Полша, при атентата са пострадали общо 26 полски войници, като част от тях не са били хоспитализирани, защото раните им били повърхностни. В болница били откарани 12 поляци, един унгарски войник и един американски. Животът им не е в опасност. Леко са пострадали и също не са хоспитализирани и 16 унгарци.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?