София опровергава Букурещ за "очернящ репортаж"

Българската страна ще излезе по дипломатически път с официална реакция по повод излъчения в събота репортаж от Румънската национална телевизия, който представя България в негативен аспект, заяви говорителят на правителството Димитър Цонев.

Случаят с "очернящия България" репортаж бе изнесен от румънския вестник Евениментул зилей. Материалът е бил показан на 21 февруари - в седмицата, когато външнополитическата комисия на Европейския парламент заплаши Букурещ със замразяване на преговорите за членство заради проблеми със съдебната система, корупцията и т.н.

Правителството в Букурещ и ръководството на държавната телевизия бяха обвинени от румънски опозиционни политици, че съзнателно манипулират общественото мнение, опитвайки се да омаловажат проблемите на Румъния в преговорите с ЕС.

София ще поиска копия от репортажа с превод на български и на румънски език, каза Димитър Цонев. "България като страна може да реагира по съответния дипломатически ред и както ви казах - ще го стори. Другото, което можем да направим, е да потърсим начини и способи вярната информация да достигне до румънската общественост. Това е, което можем да направим. Има си формален ред, който нашето посолство ще информира румънското МВнР за нашето отношение към подобен материал, че съдържанието му не отговаря на истината", каза правителственият говорител.

Димитър Цонев заяви, че вероятно ще бъдат поканени румънски журналисти, за да направят на място своите репортажи за живота в България.

Репортажът на Румънската национална телевизия представя България като страна, в която процъфтяват организираната престъпност, трафика на наркотици на хора.

Материалът подсказва на зрителя, че България се е превърнала в плячка на мафиотски банди, които всяка седмица извършват покушения насред улицата, докато полицията и официалните власти дистанцирано наблюдават тревожното явление.

Двете страни се очаква да се присъденият към ЕС заедно през 2007 г.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?