София остана без атрактивни общински имоти

София е останала без атрактивни общински имоти. Столична община с мъка успяла да намери няколко имота, с които чрез апорт да участва в капитала на Общинска банка. Това стана ясно по време на обсъждането на доклада за оценка на четири имота в комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет.

Единият имот е част от сградата на площад “Славейков”, в която се помещава и Столичната общинска агенция за приватизация. Общинска банка получава от постройката три етажа, без тези на които се помещава агенцията, с обща площ от 850 кв.м.

 

Другият имот, влизащ в капитала на финансовата институция, включва два магазина на бул.”Княгиня Мария Луиза” 88 с обща площ от 1300 кв.м. За тях общината прибира месечен наем от 5890 лв. сега.

 

Третият имот е отново в центъра на ул.”Сердика” 6, на втория етаж с площ от 338 кв.м. Последният апортиран имот се намира в столичния квартал жк “Младост 3” блок 305. В него на първия етаж има клон на Общинска банка, за който тя плаща месечен наем от 1622 лв. на общината.

 

Тепърва предстои да бъде направена оценка на имотите. Тяхната стойност трябва да е не по-малка от 11.4 млн. лв. Ако се окаже по-ниска, ще е необходимо да се търсят нови имоти, което се оказва трудна задача, коментира Орлин Алексиев, председател на бюджетната комисия в СОС.

 

Намеренията на Столична община са да вдигне капитала на банката с 11.4 млн. лв., какъвто е размерът на загубата на кредитната институция за 2011 г.

 

Не е ясно дали миноритарният акционер Христо Ковачки ще участва във вдигането на капитала на Общинска банка. Миналата седмица столичният кмет Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата, че Ковачки е източвал банката. Това е ставало чрез продажбата на негови имоти на завишени цени на Общинска банка.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?