София остава бе програма за приватизация

Второ поредно заседание Столичният общински съвет се проваля в намерението си да приеме програмата си за приватизация за 2007 година. Спорните моменти са дружествата “Спортна София”, “Галатея 2002”, софийският крематориум, “Софийски имоти”, “Софинвест” и “Трамкар”.

БСП предложи шестте общински фирми да бъдат изкарани от програмата за приватизация, срещу което възразиха ССД и “Демократи за София”. След две гласувания на плана за приватизация нито една от двете страни не успя да събере необходимите 31 гласа, за да прокара предложенията си.

След заседанието шефът на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) Светлин Лисичков предупреди, че ако съветът не приеме програмата, има голяма възможност да се отвори дефицит в бюджета на града.

Приходите от приватизация за 2007 година са разчетени на 15 милиона лева. Без приета от СОС програма за приватизация, нито едно от близо 30-те дружества не може да бъде приватизирано.

Проблем възниква основно с дружеството "Трамкар". БСП държи то да не се продава през 2007-ма, но процедурата за приватизацията му вече е започнала, тъй като то е влизало в миналогодишната програма.

Ограничени права

В същото време по предложение на общинските съветници Пламен Илиев (“Демократи за София”), Радослав Т. Тошев (“Гергьовден”) и Стоян Чакъров (БЗНС - НС) СОС даде правото на председателите на комисиите в градския парламент да провеждат заседанията им при закрити врати.

Това може да става в случай, че по време на тях се разглеждат лични данни, търговски, производствени и държавни тайни.

Неправителствени организации, които наблюдават дейността на Столичната община и СОС обявиха, че смятат да обжалват решението пред Върховния административен съд. Според тях промяната в правилника за работа на градския парламент противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Според председателя на съвета Владимир Кисьов с промяната не се нарушава законът.

Споделяне

Още от Бизнес