София остава без градски транспорт на 18 ноември за час, заради стачка

От 11 до 12 часа на 18 ноември градският транспорт в София ще спре заради едночасова ефективна стачка, която организират КНСБ и КТ "Подкрепа". Това съобщи на пресконференция Валентин Никифоров, заместник-председател на КНСБ.

В половината от областните градове работещите в градския транспорт също ще се включат в едночасовия протест, добави Никифоров. Той ще е стъпаловиден и ще бъде във всички браншове.

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за запазване на добавките за прослужено време и за работа в условия на вреден труд. Сред исканията им са още - затвор за работодатели, които не плащат осигуровки за служителите си, както и нарастване на доходите.

От 7,30 до 8,30 часа на 18 ноември ще бъде ефективната стачка за учителите. От 11 до 12 часа ще стачкуват фирми от материалното производство. В 13 часа ще има протести пред здравните заведения. На всеки следващ час ще стачкуват работещи в металургията, леката промишленост, машиностроенето, мините. На 19 ноември учители ще стачкуват ефективно през целия ден, съобщиха от синдиката.

Ако след едночасовата стачка в четвъртък управляващите не поемат отговорност за подобряване на социалното положение на българина, синдикатите ще се подготвят за национална ефективна безсрочна стачка.

Общо писмо до премиера Симеон Сакскобургготски ще изпратят лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа". В него те настояват в деня на националната стачка премиерът да ги приеме за преговори.

Нетърпимостта сред обществото е достигнала краен предел, посочи заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Премахването на добавките за прослужено време ще намали доходите на хората с около 10 на сто, което ще предизвика "социална експлозия" в страната, добави президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Още от България