​София отбелязва 140 години от обявяването ѝ за столица

Сн. БГНЕС

София отбелязва 140 години от обявяването ѝ за столица на България. Много концерти и изложби ще съпътстват кръглата годишнина.

На 3 април 1879 г. Учредителното събрание в Търново единодушно избира София за столица на новоосвободеното Отечество.

Строителите на съвременна България прегръщат идеята на възрожденеца Марин Дринов с ентусиазъм, заемайки се да преобразят изостаналото селище в съвременен европейски град с достолепни сгради, широки улици и съоръжения, способстващи за спокоен и комфортен живот, припомня БНР.

Тържествата по повод годишнината от обявяването на София за столица започнаха с архиерейска света литургия в храм "Света София". Тя беше оглавена от белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит.


Тържествата по повод 140 години от обявяването на София за столица започнаха с литургия. Сн. БГНЕС

След това бяха осветени 140 училищни знамена, а 11 столични училища за първи път получиха свои флагове.

"София е много древен град, но много млада столица. Само 140 години са минали от времето, когато градът ни е наброявал между 11 000 жители. Днес близо милион и половина души живеят в гада, а около 2 млн. всеки ден се намират в града. Това е огромен скок и огромна отговорност. Градът са хора, на които се дължи развитието му", каза по повод празника кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя добави, че работа на управляващите града през годините е била да подобряват инфраструктурата, да градят. "Това са правили нашите предци, това правим и ние", каза кметът.


Сн. БГНЕС

Фандъкова добави, че общината развива София като зелен и иновативен град, град на младите и предприемчиви хора.

"Освещаването на знамената, които общината дари на училищата, е символ на принадлежност и съпричастност към града. Бих искала всички заедно да научим младите хора да обичат града си, да се грижат за него, защото градът е такъв, какъвто всички заедно го направим. На младите знаменосци ще кажа да пазят знамето, защото то е символ на принадлежност към града, към училището", каза Фандъкова.Сн. БГНЕС

"Радвам се, че в центъра на празника е училищното образование – училищното знаме, което е символ не само на училището, но и на историята на София и историята на българското образование. Голяма част от историята на София се дължи на духовното развитие, на развитието на образованието. Преди 140 години е имало 2 училища, днес имаме близо 250 училища в София. Голяма част от бъдещето на София разчита на българското училище, ученици и учители, от които в най-голяма степен зависи нашето развитие", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той добави, че освещаването на училищните знамена е традиция, която се изпълнява само на кръгли годишнини от обявяването на София за столица.

По повод годишнината от обявяването на София за столица на България от 16 до 18 часа ще се движи празничен ретротрамвай. Маршрутът му е от пл. "Възраждане" до Централна гара и обратно.

В 17 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде открита изложбата "Да съградиш столицата", след това на Ларгото ще се състои концерт на Софийския духов оркестър.

Кулминацията на тържествата ще бъде празничната заря в 20:30 ч. на пл. "Княз Александър І"

По повод празника регионалният музей, Софийската градска художествена галерия, парка "Врана" и Зоологическата градина са със свободен вход на 3 април.

Споделяне

Още от България