Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София отчаяно търси връзка с похитителите за спасение на българите

0 коментара

Часове преди изтичането на 24-часовия ултиматум, поставен от похитителите на двама български шофьори в Ирак, София заяви, че ще настоява за удължаване на срока, макар че все още няма контакт с терористите.

Двамата българи бяха отвлечени в четвъртък от ислямистка група в Ирак, която заплаши да ги убие, ако до 24 часа Съедините щати не освободят задържаните от техните войски иракски затворници. Външният министър Соломон Паси заяви в петък сутринта, че България няма никакво намерение да променя външната си политика, защото ако в подобни моменти проявим колебливост, ще се превърнем в непрестанна мишена на частни, групови или терористични интереси. Той добави, че българското правителство ще направи всичко, каквото е по силите му, за да защити сънародниците ни.

Президентът Георги Първанов по-късно обяви, че се търси контакт с хората, за които се смята, че са отвлекли шофьорите, за да им се обясни, че това са бедни българи, които са отишли да изкарат хляба на децата си, а България не може да накара САЩ да изпълни исканията на похитителите. България винаги е била приятел на Ирак, посочи Първанов.

До 19,00 часа българско време в петък във външно министерство не е постъпвала информация за промяна на исканията от страна на похитителите, каза министър Паси.

Няма контакт с похитителите

Ултиматумът изтича в 23 часа в петък, ще молим за удължаване, обяви след свиканото по обед заседание на Съвета по сигурността към МС военният министър Николай Свинаров. Той призна, че все още няма контакт с похитителите, но при преговорите България ще настоява, че става дума за нейни граждани, които обаче нямат нищо общо с политиката, която води държавата.

Шофьорите Ивайло Кепов и Георги Лазов са заминали за Ирак на 18 юни. Българските спецслужби допускат, че те са отвлечени по-рано, макар че съобщението за това бе излъчено в четвъртък през нощта от арабската телевизия Ал Джазира.

Групата Джама`ат ал-Тауид ал Джихад обяви, че е взела за заложници двама българи, работещи в Ирак, а на видеозапис двамата бяха показани седнали с вързани ръце пред трима въоръжени и маскирани мъже. Групата казва, че българското правителство е отговорно за сигурността на гражданите си заради изпращането на войски в Ирак.

Запитан има ли опити българската държава да контактува с групировката, министър Паси заяви на пресконференция: "На този етап не сме затворили никакви врати за комуникация, всички възможни варианти за комуникация стоят отворени". Паси обаче призна, че на този етап единственият канал на комуникация на българските власти за средствата за масово осведомяване, от които и самият той е научил за залавянето на българите.

Никой не е прекален оптимист, тъй като в историята на действие на тази групировката няма случай на помилване на заложници, каза председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев след извънредното заседание на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, където бяха изслушани представители на спецслужбите, Генщаба и външния министър.

По непотвърдена информация двамата заложници са преместени от Мосул в друг град.

Първанов с три послания към групировката

Иракският посланик: Всичко е в ръцете на Аллах

Посланикът на Ирак Яхия Махди, който управлява посолството в София още от времето на предишния режим, заяви след среща с президента, че страната му е напълно готова да си сътрудничи с българската държава за решаването на този изключително тежък проблем.
още

Президентът направи изявление в петък следобед, като изтъкна 3 причини, поради които е важно да бъде осъществен контакт с похитителите. Първата е да им обясним, че българските военни са Ирак, за да подпомогнат местното население в изграждането и стабилизирането на следвоенен Ирак.

Втората е, че поставените от тази група искания не касаят България, тъй като поставените въпроси са адресирани към САЩ, каза държавният глава.

Освен това според Първанов похитилите трябвало да разберат, че става дума за бедни хора, които са отишли да изкарат хляба на децата си и че нямат никакви други цели с присъствието си в Ирак.

Президентът заяви, всички български институции и спецслужбите действат координирано, както и с подкрепата на международните партньори на България.

Самият той е разговарял по телефона с руския президент Путин, съобщи руската агенция РИА Новости, споменавайки само, че било обсъдено сътрудничеството при решаване на международни проблеми.

По-рано ПГ на ОДС призова президента, премиера и ДПС да използват активно декларираните си международни връзки с Русия и арабския свят.

В петък Първанов се срещна с министъра на външните, както и с палестинския, иракския и американския посланик. Той отмени планираното си за събота посещение в Австрия.

Заркауи стои зад отвличането на българите

Ал Джазира посочи, че групата се ръководи от йорданеца Абу Мусаб ал-Заркауи, когото САЩ обвиняват във връзки с Ал Каида. Досега тази група е поела отговорността за обезглавяването на двама заложници -американец и южнокореец.

При зачестилите в последните месеци похищения срещу чужди граждани в Ирак нито едно от чуждите правителства не отстъпи пред исканията на терористите.

В първите си реакции по повод отвличането на българите депутати от различни политически сили обявиха, че България не бива да се поддава на натиска на похитителите.

Симеон увери от Белград, че са мобилизирани всички канали

България се намира пред драма, която вече и други държави са изпитали, ще се постараем да действаме по един отговорен начин, заяви премиерът Сакскобургготски на 15-ия час от отвличането на българите.

Моите мисли са за заложниците и семействата им. В подобни неравни ситуации трябва да се ангажират всички възможни канали и средства. Трябва да бъдем прагматични и гъвкави. Подобна драма не бива да се превръща в нещо, което да усложнява ситуацията на заложниците, заяви още премиерът от Белград, където се намира на двудневно официално посещение. Той увери, че българската държава, правителството и институциите ще направят всичко възможно двамата български граждани да бъдат освободени.

Соломон Паси каза, че е разговарял по случая с американския държавен секретар, с руския външен министър, както и с всички партньорски държави и организации.

Немислима е промяна в политиката ни като член на коалицията

"Нямаме никакво намерение да отстъпим пред шантаж и ултиматум", заяви министър Паси пред БНР. "България е стабилна страна... и не трябва да се очаква да промени външнополитическия си курс заради една или друга групировка, изтъкна той, подчертавайки, че е "немислима промяна на политиката на България, като член на международната коалиция". "Ще направим всичко, което по силите ни, за да ги спасим. Не гарантираме, че ще успеем", каза Соломон Паси. В МВнР бе създаден кризисна група във връзка със случая.

Паси припомни многократните предупреждения на правителството за рисковата обстановка в Ирак и че пътувания трябва да бъдат предприемани само в краен случай.

Истински съжалявам, че днес има български компании и частни лица, които не се вслушват в тези съвети, добави той. По думите му това са неоправдани рискове и каквито и да било финансови изгоди не могат да ги оправдаят.

Разузнаването ни има много добри връзки както с иракски контрагенти, така и с наши съюзници, добави Паси.

Директорът на НРС полк. Кирчо Киров заяви, че разузнаването ще направи всичко възможно за гарантиране на живота на българите в Ирак.

НСС гледала Ал Джазира през нощта

Цяла нощ - до 3,15 часа всички звена на МВР, които отговарят за борбата с тероризма, са заседавали в Националната служба за сигурност (НСС), съобщи главният секретар ген. Бойко Борисов в Пловдив. Работи се активно и истински се надявам да успеем да помогнем на нашите сънародници в Ирак, заяви Борисов.

Той уточни, че от излъчения запис по устните на единия ни сънародник са разчели призива: "Моля да помогне пре...", което според експертите най-вероятно е или президент, или премиер. От думите на заложниците не може да се разбере и нищо съществено за мястото или за някаква ориентир къде могат да се намират, добави генералът. Проблем е имало и при установяване маршрута на двамата българи. Първо е проверена турско-иракската граница, откъдето са минали три български тира, но шофьорите са били открити в хотел. Минути по-късно е установено, че отвлечените са влезли в Ирак през Сирия.

Лошото е, че организацията, отвлекла нашите сънародници, най-малко е под контрол в Ирак, тя е най-рязката и при тях не става въпрос за пари или откупи, а за политическо влияние, каквото е и искането им, каза ген. Борисов.

Българите превозвали коли, закупени от иракчанин в Германия

Съпругите дойдоха на среща с Паси

Съпругите на двамата заложници пристигнаха в София за среща със Соломон Паси, защото "само той и министерството могат да ни помогнат", по думите на Людмила Алексова, съпруга на Лазов. В МВнР те бяха приети от заместника на Паси Петко Драганов.
още

Колите, превозвани от двамата български шофьори, са били закупени от иракски гражданин в Германия. Той се казва Аяд Карим Давуд, съобщиха от РДВР-Благоевград. Ивайло Кепов и Георги Лазов е трябвало да стигнат до два иракски града - Захо и Мосул. Там е трябвало да бъдат посрещнати от брата на Аяд Карим Давуд - Далмад". Кепов и Лазов са тръгнали от Германия на 18 юни с два автовоза Мерцедес, единият от които с благоевградска регистрация, а другия с пловдивска.

По информация на говорителя на РДВР-Благоевград сигналът за изчезването на двамата шофьори е бил подаден в МВнР в четвъртък рано следобед от представители на фирмата "Димитрова-Стоименов-Грация-Ев", която е изпратила двамата в Ирак.

Фирмата е собственост на Боян Аспарухов и Евгения Димитрова. Регистрираната в Благоевград фирма се занимава с товарен автомобилен транспорт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.