София отчете като успех запъването си по казуса за “еуро”-то

София отчете като успех запъването си по казуса за “еуро”-то

Трябва да определим като постижение факта, че португалското председателство и целият ЕС признаха за важен за България проблема с изписването на български на името на общата европейска валута. Оттук насетне този проблем ще бъде подложен на подобаващо внимание и по него ще се търси решение. Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова пред БНР в неделя по повод на разгорелия се наново спор дали на български да се изписва “еуро” европейската валута, както настоява Европейската централна банка или “евро”, както иска София. 

В петък стана известно, че България може да блокира споразумението за асоцииране на Черна гора към ЕС, като не подпише българския вариант на текста на споразумението, защото в него общата европейска валута е изписана като “еуро”. За да не се получи провал на подписването, церемонията по което е насрочена за понеделник, бе направен компромисен вариант, при който навсякъде, където фигурира като мярка общата европейска валута, тя е заместена с буквената абревиатура EUR.

Постигнат е компромис, като същевременно бъде приета декларация от външните министри, че между България и ЕС има проблем, който трябва

да намери бързо решение, коментира в неделя премиерът Сергей Станишев, който бе в Брюксел за участие в дискусията – допитване “Утрешната Европа”.

Проблемът трябва да бъде решен в диалог между България, португалското председателство на ЕС, страните в съюза и ЕЦБ. Трябва да се направи

работна  група, за се изслушат аргументите на специалистите. Имаме всички основания да поставяме този въпрос, защото не се отчита спецификата на кирилицата като нова азбука в ЕС, заяви Станишев, цитиран от БТА. 

Ако въпросът не намери решение, българската позиция може да се отрази и на подписването на Договора за реформа на ЕС – преработената европейска конституция.

Това е въпрос, по който изключителни компетенции има една независима институция, каквато е ЕЦБ. Но европейските ни партньори разбраха, че за нас това е въпрос, и се съгласиха да седнем и да разговаряме по него, което само по себе си е пробив, коментира Грънчарова в София.

"Заради изписването на еврото ние наложихме резерва върху българския превод, а по международното право това означава, че договорът не може да влезе в сила преди вдигане на тази резерва”, обясни тя.

Министърът припомни, че шест държави са загубили спора за изписване на наименованието на общата европейска валута като “евро”. Единствена е спечелила Гърция с мотива, че гръцката азбука е нова за ЕС, където всички останали страни пишат на латиница. Нашият силен аргумент е, че с влизането на България в ЕС кирилицата става третата официална азбука на общността наред с латиницата и гръцката, обясни Гергана Грънчарова.  

Запитан може ли България да наложи вето върху новия "реформиран договор" на ЕС, ако проблемът не намери задоволително решение, премиерът Сергей

Станишев каза:"Имаме добра воля да се намери разумно решение. България по никакъв начин не иска да спъва споразумението за новия реформиран договор, но очакваме и разбиране по чувствителния за нас проблем. Не бих искал да се стига до крайност. Имаме подкрепа на доста страни,  в това число на португалското председателство. Може да се намери разумно решение, което да не създава  културни абсурди".

Той изрази очакване спорът да се разреши до края на другия месец.

Според Грънчарова през седмицата България е отбелязала и други успехи в Брюксел, сред които разсейването на заплахата за орязване на земеделските субсидии с 25%, запазването на броя на българските евродепутати в Договора за реформа на ЕС , въпреки предвиденото в присъединителния договор съкращаване от 2009 г . с едно място. 

От началото на следващата година България ще е в състояние да посрещне евроекспертите, които ще оценяват визовата политика, полицейското сътрудничество, защита на личните данни, охрана на граници и т.н. “Надяваме се, че в началото на 2011 г., ако процесът върви гладко и съветът "Правосъдие и вътрешен ред" го оцени като положителен, България ще може да се присъедини към Шенгенското споразумение”, каза Грънчарова.

В рамките на участието си в дискусията “Утрешната Европа” министър-председателят Сергей Станишев заяви, че “ЕС е функционираща система, но напасването отнема време, защото вижданията и интересите на 27 отделни страни отнема време”. Той добави, че “една от причините за неуспеха на ратификацията на европейската конституция е, че гражданите на Холандия и Франция нямаха информация за какво точно гласуват”. Според него “преговорите с Турция не трябва да са по- различни от тези, които се водеха с другите кандидати”, тъй като “ЕС е съюз на демокрации, на светски държави, а не само на християнски държави...”.

Споделяне

Още от България