София отхвърля либийския протест срещу помилването

София отхвърля либийския протест срещу помилването

София отхвърля протеста на либийското външно министерство, което връчи нота срещу помилването на петте български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство. 

Триполи "протестира срещу незачитането от страна на София на споразумението за екстрадиране, подписано между двете страни през 1984 г.", се казва в нотата, връчена снощи на първия секретар на българското посолство в Триполи.

"Не може да се говори за дипломатически скандал", заяви в четвъртък външният министър Ивайло Калфин и допълни, че на официално равнище не е имало искане за прекъсване на двустранните отношения.

Според Либия в споразумението няма клауза, предвиждаща помилване на екстрадирани осъдени лица.

В нотата се посочва още, че освобождаването на медиците е и "ясно нарушение на споразумението, подписано от двете страни на 23-ти юли", в навечерието на прехвърлянето им в България.

Ние имаме друго тълкуване, днес ще отговорим на нотата, че указът на президента е добре обоснован юридически и не е в нарушение на нито едно споразумение, заяви външният министър Ивайло Калфин.

Разбираемо е, че либийската държава реагира от гледна точка на съществуващия обществен натиск в Либия от семействата на децата, които са заразени, коментира премиерът Сергей Станишев. Вие знаете какво е решението на българската държава - мотивирано и справедливо, допълни той.

Миналата седмица Либия замени смъртните присъди на медсестрите и палестинския лекар с доживотен затвор. Това стана след като семействата на заразените деца получиха компенсации от по 1 млн. долара и така се отказаха от исканията си за изпълнение на смъртните присъди.

Официалният протест идва часова след като семействата на заразените либийски деца разкритикуваха решението на президента Георги Първанов да помилва медиците, които бяха освободени след повече от осем години, прекарани в либийски затвори. Те настояха либийското правителство да се обърне към Интерпол, за да бъдат задържани шестимата медици, както и да скъса дипломатическите отношения с България и да изгони българските граждани и фирми от либийска земя.

Главният прокурор Борис Велчев оцени като несериозни исканията Интерпол да арестува отново медиците. Според него президентът е изцяло в правото си да помилва сестрите.

“Българските държавни институции са се отнасяли винаги с уважение към либийското право и либийските институции. Струва ми се, че и либийските власти трябва да проявят същото уважение към българските власти, към българското право, българските закони, които предвиждат такава възможност за президента той се е възползвал от нея – толкова”, обясни Велчев.

Той допълни, че според член 47 от правната спогодба с Либия, след трансфера осъденото лице изтърпява наказанието си по законите на страната, в която е прехвърлено, а българското право дава възможност на президента да помилва осъдения.

В четвъртък Либия публикува и текста на меморандума, подписан с ЕС в понеделник, няколко часа преди освобождаването на българските медици, съобщи панафриканската агенция ПАНА, цитирана от БТА. Документът е подписан между европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и секретаря по европейските въпроси в либийското външно министерство Абдулати Обиди.   

Меморандумът предвижда подобряване и развиване на отношенията между ЕС и Либия чрез изграждане на партньорство в различни области.

Съгласно документ ЕС обещава да осигури необходимата помощ на болните от СПИН деца, които през целия си живот ще бъдат лекувани с европейски средства, а най-нуждаещите се ще получават достъп до европейски болници.

Износът на либийски стоки, главно земеделски и морски продукти към европейските пазари ще бъде улеснен. Предвиждат се стипендии за либийски студенти в европейски университети, както и финасова и техническа помощ за Либия при реставрирането на археологически обекти.

Европейско-либийското сътрудничество дава възможност на ЕС да създаде система за проверка на либийските сухопътни и морски граници като част от борбата с незаконната миграция.

Потвърждава се готовността на Франция да оборудва болницата в Бенгази и да осигури правилното ѝ функциониране. ЕС обещава да превърне болницата в Бенгази в регионален експериментален център и да привлече други страни в подкрепа на тази инициатива.

Анализатори отбелязват, че публикуването на документа в либийски медии е отговор на изявленията в някои европейски столици, че семействата на болните деца не са били обезщетявани от страни от ЕС, коментира ПАНА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?