София отхвърля проекта на Италия за въздушен контрол с център Бриндизи

Министерството на транспорта не е съгласно с италианския проект "Джустиниано", според който регионален център в Бриндизи трябва да поеме управлението на въздушния трафик на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Малта, Румъния, Турция и Сърбия и Черна гора. До края на месеца ведомството на Николай Василев ще изпрати в Рим аргументирано становище с преимуществата на варианта София да стане регионален център за управление на въздушното движение, съобщиха в петък от транспортното министерство.

През юли т.г. Италия представи в София стратегически план за проекта "Джустиниано" за създаване на единна система за управление на въздушното движение в Югоизточна Европа. Проектът е замислен като част от решението на ЕС за създаване на Единно европейско небе.

"Джустиниано" предвижда управлението на въздушния трафик над 6000 м. - където се осъществяват 80% от полетите, да се поеме от един регионален център, разположен в Бриндизи и управляващ на първи етап трафика на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Малта, Румъния, Турция и Сърбия и Черна гора. Идеята е впоследствие обхвата да се разшири и да включи въздушното движение по крайбрежието на Северна Африка и в Кипър.

Според авторите на проекта, така ще бъде преодоляна разпокъсаността на въздушното пространство в региона. Предвижда се центърът да се експлоатира съвместно от всички участващи държави, чрез учредена за целта организация.

От българското транспортно министерство в петък съобщиха, че този вариант не е приемлив за българската страна. Оттам изтъкват преимуществата на българското Ръководство на въздушното движение да поеме координацията на трафика в региона - идея, лансирана още преди месеци от вицепремиера Василев.

Като плюсове са изброени географското разположение на България, което осигурява възможност за директни комуникационни линии. Страната ни разполага с отлично обучен и квалифициран персонал и изградена комуникационна инфраструктура, се казва още в становището на транспортното министерство.

Оттам заявяват, че България няма да приеме документ, който не е изгоден за страната ни.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?