София отказа да потвърди, че е признала връзка на Хизбула с атентата в Бургас

Борисов: Те са в избори в Израел, могат да си коментират каквото си искат

Взривеният автобус на летище Сарафово

София отказа да потвърди неофициални информации на израелски медии, че българското разследване е установило, че зад атентата в Бургас стои шиитската групировка Хизбула. Спекулациите на тази тема се засилиха след визита на външния министър Николай Младенов в Израел, която не бе предварително обявена и за която израелски официални представители заявиха пред Ройтерс, че била посветена на "чувствителни въпроси, свързани със сигурността".

Според израелски медии външният министър Николай Младенов е представил по време на "тайното" си посещение в страната в четвъртък чернова на доклад за резултатите от разследването, който хвърля вината върху проиранската групировка Хизбула, предаде израелската телевизия "Канал 2".

Младенов пристигна на изненадващо посещение в страната, по време на което, според израелски медии, е уведомил премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на атентата на летище Сарафово. При него загинаха петима израелски граждани и един българин. Най-тиражният израелски вестник "Йедиот ахронот" съобщи още в четвъртък, че се очаква Николай Младенов да даде на израелските лидери копие от доклада на разследващите.

Часове след като израелската телевизия разпространи информацията, от Министерството на външните работи в София съобщиха, че Младенов не е предавал доклад, свързван с разследването. Говорителката на ведомството Весела Чернева заяви, че това "не отговаря на истината". Тя потвърди, че по време на срещите на Младенов в Израел е станало дума и за разследването на атентата в Бургас. Основната цел на визитата му бе да предаде на своите партньори информация за отбелязването 70-годишнината от спасяването на българските евреи, която ще се отбелязва през март, посочи говорителката на МВнР.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна заяви, че "има голям напредък в разследването", но "имаме още доста време да поработим".

"Никой не е упълномощен от мен или никой по тази тема не е разговарял с правителството. Президентът Плевнелиев също е информиран по разследването. Имаме доста време още да поработим. Имаме голям напредък, повтарям, официални тези или коментари ще бъдат направени, когато са безспорни доказателствата. Колко пъти да ви го кажа? Няма да коментирам какво казали медиите. Това си е тяхна отговорност. Израелската телевизия е друга отговорност. Те са в избори сега в Израел. Могат да си коментират каквото си искат. И ние като го преповтаряме, ставаме част от даден план или сценарий. Защо да си го причиняваме като държава?", заяви Бойко Борисов, който е на посещение в Австрия.

В това време в София депутатите отхвърлиха предложение да бъде изслушан в парламента външният министър. След първото гласуване съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов поиска прегласуване, като заяви, че въпросът е от изключително значение за сигурността на страната и няма да може дълго време да се спестява истината.

Според Ройтерс българският вътрешен министър Цветан Цветанов смятал да осведоми европейските партньори за най-новите развития в разследването по време на неофициална среща на министрите от ЕС в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, започнал в четвъртък в Дъблин.

Израелските медии твърдят, че ЕС може съвсем скоро да признае Хизбула за терористична организация. Според данните в българския доклад в Европол били разпознали трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те са влезли в страната около две седмици и половина преди атентата, като са използвали фалшиви документи за самоличност.

Според медиите докладът щял да бъде оповестен до пет дни.

За 5 февруари е планирано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев, по време на което трябва да се анализира напредъкът на разследването. Заседанието бе планирано за средата на януари, но бе отложено.

София на този етап официално не споделя версията на Израел, подкрепяна от САЩ и Великобритания, че зад атаката стоят Иран и ливанската шиитска групировка Хизбула. Европейски дипломати вече съобщиха, че от разследването на атентата в Бургас и българската позиция зависи дали ЕС ще признае Хизбула за терористична организация. САЩ включиха групировката в списъка си на терористичните организации още през 1995 г.

Преди решението за отлагане на КСНС от българското разследване обявиха напредък в работата по случая, но малко след това вътрешният министър Цветан Цветанов опроверга информацията.

Малко преди визитата на Младенов в Израел бе и главният секретар на МВР Калин Георгиев. От неговата визита обаче не излезе никаква публична информация.

Официалната позиция на българските власти към момента е, че няма да посочат кой е извършителят на атентата в Бургас, докато няма ясни и категорични доказателства, които биха издържали в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?