София отново набира идеи за възстановяването на Войнишкия мемориал

Сн. БГНЕС, архив

Пореден конкурс за избор на проект за възстановяването на т. нар. Войнишки мемориал в пространството пред НДК обяви Столичната община.

Той трябва да бъде издигнат на мястото на мемориала в памет на войниците от Първи и Шести пехотни полокове на Първа Софийска дивизия, известна като Желязната дивизия, който беше разрушен по времето на комунистическия режим.

В момента от оригиналния паметник на мястото е върнат само лъвът. Конкурсът трябва да определи как да се довърши мемориалът.

"Идейният проект следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално въздействаща, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Всяко предлагано решение следва да допринася за пълноценното обогатяване на съществуващата физическа среда чрез пространствено обоснована и естетически балансирана намеса, като същевременно създава възможности за осигуряване на условия за отдаване на почит и възпоменание", пише в съобщението за поредното обявяване на конкурса.

Предишният конкурс беше прекратен през ноември миналата година, тъй като всички подадени 5 предложения бяха отхвърлени.

Предложения за мемориала ще се приемат до 18 септември. След това жури трябва да класира участниците. Предвидено е присъждането на награди на първите трима. Победителят ще получи 15 000 лева, класираният на второ място - 10 000 лева, а проектът на трето място - 5000 лева. Победителят ще бъде поканен за сключване на договор за изработване на работен и технически проект с индикативна стойност 50 000 лева.

Столичният общински съвет взе решение за възстановяването на паметника през 2014 г., когато окончателно прие идеята за демонтиране на социалистическия паметник "1300 години България".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?