София отстъпва частично от строгите правила за рекламата

Сн. Mediapool

Управлението на Столичната община е на път да отстъпи частично от строгите правила за преместваемите обекти и рекламите, които гласува само преди четири месеца. Причината е, че текстове от наредбата за тази област сега се виждат на част от общинските съветници прекалено ограничаващи. За това те са внесли в Столичния общински съвет нови промени в текстовете.

Те засягат две основни неми - поставянето на витрини, хладилници, грилове и други подобни пред магазини и лавки, както и слягането на фирмени и указателни табели. Слагането на хладилници, фризери и грилове по тротоарите пред търговските обекти беше забранено от общинските съветници само преди няколко месеца. Мотивът беше - по-чиста визуално градска среда и по-малко препятствия за пешеходците. Сега се предлага тази забрана да важи само за центъра на града, но не и за останалите части от него, тъй като била прекалено ограничаваща за бизнеса, пише в мотивите за изменението на правилата.

Другата промяна касае забраната за поставяне на фирмени информационно-указателни табели в града. Тя също имаше за цел да изчисти визуално средата, претрупана от фирмените знаци. Това обаче ще се случи евентуално само в историческия център на града, където и рекламата е забранена. На останалите места промяна няма да има, ако се приемат внесените сега изменения на наредбата.

Новите предложения не засягат проблем, заради който кметът Йорданка Фандъкова върна наредбата за ново обсъждане през лятото. Проблемът беше, че с тази наредба се увеличиха и таксите за тротоарно право, които търговците плащат за разполагане на маси пред заведенията. Това засяга най-вече собствениците от кварталите, които трябва да плащат цени като заведенията в центъра. Така в момента се плащат старите цени за т. нар. тротоарно право. Те ще останат, докато не се уеднаквят и зоните, на които се разделя града, в различните наредби на общината. Към момента решение за това не се предлага.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес