София пак поиска да асфалтира част от бул. "Дондуков"

На 15 септември за движение беше отворена частта от бул. "Ал. Дондуков" между улиците "Сердика" и "Г. С. Раковски". След това започна ремонтът на участъка до бул. "Васил Левски". Сн. БГНЕС

Столичната община отново поиска паветата по част от бул. "Александър Дондуков" в София да бъдат сменени с асфалт. Кметът Йорданка Фандъкова настоява в писмо до министъра на културата Боил Банов да се асфалтират платната за движение на колите в частта на булеварда между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски". За да стане това, трябва разрешение от министерството, което веднъж вече спря плановете на общината да махне гранитните павета.

Първоначално местната власт имаше намерение при ремонта на бул. "Ал. Дондуков" да замени паветата с асфалт, а гранитни блокчета да остави само около трамвайната линия. От министерството на културата обаче отхвърлиха предложението и проектът беше преработен. Така по ремонтираната вече отсечка между ул. "Сердика" и ул. "Г. С. Раковски" бяха наредени павета.

От общината обясниха в сряда, че след решението на експертния съвет към Министерството на културата да се запазят паветата, проектът за ремонт на отсечката от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски" е отделен.
Сега за него се иска ново становище от министерството за поставяне на асфалт.

Според кмета Йорданка Фандъкова мотивите в полза на тази настилка са, че отсечката вече не е в историческия и туристически център на София. "С изпълнението на гранитна настилка по бул. “Княз. Ал. Дондуков” от ул. “Сердика” до ул. “Г. С. Раковски” запазихме характерния паваж в историческия център на София. В този участък съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. “Цар Освободител” и се вписва по естествен начин с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото. От своя страна отсечката от булеварда между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“ е отдалечена от традиционните исторически туристически маршрути в центъра на София", се казва в писмото на кмета до министъра на културата Боил Банов.

Освен това околните улици, както и участъкът от булеварда след тази отсечка са асфалтирани. Друг аргумент на общината е, че движението между ул. "г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски" е интензивно и поставянето на асфалт ще намали шума и праха от колите.

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: