София пита Триполи наистина ли ще ни налага ембарго

Българският посланик в Триполи връчи в сряда нота в либийското външно министерство с искане за повече информация по разпространеното съобщение, че Либия има намерение да наложи търговско ембарго на България. Това съобщи заместник-министърът на външните работи и говорител на министерството Гергана Грънчарова.

Нотата е връчена и посланикът ни очаква възможност за среща, но все още такава не се е състояла, уточни тя в сряда по обед.

Във вторник Ройтерс цитира анонимен либийски правителствен представител, според който Либия ще наложи търговско ембарго на България, защото българското правителство не е поело отговорност за заразяването на стотици либийски деца с вируса на СПИН.

Ден по-късно българските институции още не разполагаха с официална информация, която да потвърди подобно намерение от страна на Либия.

Нямаме официална информация, заявиха и Гергана Грънчарова, и министърът на икономиката Милко Ковачев.

Ковачев определи като много ниска икономическата активност между двете държави и допълни, че експерти на министерството подготвят заседание на смесената българо-либийска икономическа комисия. Дата за провеждането му още не е уточнена.

Той съобщи обаче, че вероятно до края на този месец ще се проведе среща с либийския министър на петролната индустрия и с ръководителя на Националната петролна корпорация на Либия.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?