София планира до 56 млн. лева приходи от приватизация

София планира до 56 млн. лева приходи от приватизация

До 56 млн. лева приходи от приватизация очаква да събере тази година Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. На пръв поглед сумата е голяма, но основната част от нея се дължи на постъпленията от продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка. Сделката за него беше сключена в края на миналата година, но приходът от 46 млн. лева ще бъде отчетен през 2018 г. Парите бяха сигурени от петролната компания "Инса ойл", а формалният купувач е нарочно създаден за целта лихтенщайнски фонд.

Това стана ясно при приемането на годишния план за приватизация от общинската комисия по бюджет и финанси във вторник.

Приватизация

Максимум 10 млн. лева са очакваните постъпления от продажба на общинска собственост - предимно малки имоти. В списъка за продажба са 189 обекта, а новите са едва 59. През миналата година от приватизация на такива обекти са постъпили 8.42 млн. лева или около 600 000 лева над планираните. Едва половината от търговете са били успешни.

"Тази функция на агенцията вече е затихваща, тъй като приватизацията е краен процес", коментира председателят на стопанската комисия в общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ). За това усилията на местната власт са насочени към развитието на услугите, които агенцията предоставя за насърчаване на инвестициите. От една страна, структурата подпомага чужди и български компании да инвестират в столицата, от друга, се опитва да улесни навлизането на местни дружества на чужди пазари.

Инвестиции

Като успех ръководителят на агенцията Владимир Данаилов посочи очакваната инвестиция на компанията за автомобилни чипове "Мелексис" от 75 млн. евро до 2022 г. Според Данаилов дружеството, което от години има производствена база в София, се опитва от дълго време да разшири производството си неуспешно заради административни проблеми. С помощта на агенцията и на местната власт те били разрешени.

Данаилов припомни, че агенцията за приватизация и инвестиции на София има споразумение с агенцията за инвестиции на Лондон за улесняване на българските инвестиции в британската столица. Интерес към възможностите за бизнес там проявявали компании от различни сфери на икономиката - от ИТ фирми до производителя на закуски "Софийска баница", който иска "да прави баници в Лондон".

Скоро ще заработи и порталът, който трябва да дава информация за това какви кадри подготвя средното образование и какви се търсят от компаниите в града. Вече функционират карти на офис площите, на концентрацията на заетите лица и на производството в града.

Комисията по бюджет разреши и на дружеството "Софийски имоти" да обяви търгове за продажба на свои имоти. Става въпрос за такива, в които то е съсобственик с други лица. По-голямата част от тези имоти са предлагани и преди на търг, но без успех. За това и от компанията не смеят да прогнозират колко би бил евентуалният приход от продажбите. Идеята е постъпленията да се вложат в изграждането на аквапарк в парк "Възраждане".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?