София планира кръстовище на две нива на бул. "Черни връх"

София планира кръстовище на две нива на бул. "Черни връх"

Строителството на високи сгради в софийския кв. "Лозенец" е накарало общината да търси нови варианти за организация на движението в района. Администрацията обсъжда проект за изграждане на кръстовище на две нива между булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер".

Кръстовището ще прилича на това при Телевизионната кула - с кръгово кръстовище между двата булеварда и второ ниво с директно преминаване по бул. "Черни връх". Към момента става въпрос само за проект, който предстои да бъде обсъден от Експертния съвет по устройство на територията в петък.

Мотивът за изгръждане на кръстовището на две нива е възможността за високо строителство в "Лозенец". Вече се строи 34-етажна сграда на ул. "Златен рог", която предизвика протести на жители на "Лозенец". Те се притесняват, че улиците в квартала не могат да поемат трафика след построяването на небостъргача.

Според документите, които ще се обсъждат от Експертния съвет по устройство на територията, най-удачен вариант за решаването на транспортните проблеми в района е изграждането на кръстовище на две нива. Предлагат се и промени в организацията на движението по по-малките улици, като например ул. "Трепетлика" да стане двупосочна, както и участък от ул. "Кораб планина". Ще се прави и ново кръстовище на ул. "Златен рог" с бул. "Джеймс Баучер".

Кръстовището между сегашното трасе на бул. "Джеймс Баучер", бул."Черни връх" и "Златен рог" ще остане, но ще се ползва само за вливане и отливане по бул. "Черни връх". Светофарът ще се използва, когато през него минава трамваят и ще се включва от ватмана.

Ще се променя и трасето на трамвая, което минава в района. То ще се запази, както и сега до улицата пред сградата на "Енергопроект". След това минава през съществуващата зелена площ и се влива в сегашния релсов път. В тази връзка е уширен участък от ул. "Кораб планина", за да се осигури една лента за еднопосочно автомобилно движение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?