София планира кръстовище на две нива на бул. "Черни връх"

София планира кръстовище на две нива на бул. "Черни връх"

Строителството на високи сгради в софийския кв. "Лозенец" е накарало общината да търси нови варианти за организация на движението в района. Администрацията обсъжда проект за изграждане на кръстовище на две нива между булевардите "Черни връх" и "Джеймс Баучер".

Кръстовището ще прилича на това при Телевизионната кула - с кръгово кръстовище между двата булеварда и второ ниво с директно преминаване по бул. "Черни връх". Към момента става въпрос само за проект, който предстои да бъде обсъден от Експертния съвет по устройство на територията в петък.

Мотивът за изгръждане на кръстовището на две нива е възможността за високо строителство в "Лозенец". Вече се строи 34-етажна сграда на ул. "Златен рог", която предизвика протести на жители на "Лозенец". Те се притесняват, че улиците в квартала не могат да поемат трафика след построяването на небостъргача.

Според документите, които ще се обсъждат от Експертния съвет по устройство на територията, най-удачен вариант за решаването на транспортните проблеми в района е изграждането на кръстовище на две нива. Предлагат се и промени в организацията на движението по по-малките улици, като например ул. "Трепетлика" да стане двупосочна, както и участък от ул. "Кораб планина". Ще се прави и ново кръстовище на ул. "Златен рог" с бул. "Джеймс Баучер".

Кръстовището между сегашното трасе на бул. "Джеймс Баучер", бул."Черни връх" и "Златен рог" ще остане, но ще се ползва само за вливане и отливане по бул. "Черни връх". Светофарът ще се използва, когато през него минава трамваят и ще се включва от ватмана.

Ще се променя и трасето на трамвая, което минава в района. То ще се запази, както и сега до улицата пред сградата на "Енергопроект". След това минава през съществуващата зелена площ и се влива в сегашния релсов път. В тази връзка е уширен участък от ул. "Кораб планина", за да се осигури една лента за еднопосочно автомобилно движение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?