София планира по-малко пари за снега с надежда за топла зима

София планира по-малко пари за снега с надежда за топла зима

София планира да похарчи по-малко пари за чистене на улиците от снега тази зима, като се надява тя да не е толкова сурова като миналогодишната. Това стана ясно при представянето на бюджета за чистотата през 2013 г.

За зимно поддържане планираният бюджет е 18.8 млн. лв. за 2013 г. В същото време до края на август тази година за зимно почистване са похарчени 20.5 млн. лв. Планираният бюджет за 2012 г. за зимно чистене беше 15.6 млн. лв. Това стана ясно от представената справка от зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Заради лошо почистване на снега на фирмите тази зима са били наложени санкции за близо 3 млн. лв., напомни Веска Георгиева, шеф на Столичния инспекторат.

Планираните средства за почистване на обществените места са 31.7 млн. лв. през 2013 г., което е намаление с половин милион лева спрямо тази година. Миенето на улиците няма да се намалява, обеща Бояджийска.

Тя обеща и през следващата година да продължи тенденцията за намаляване на количествата и разходите за извозване на отпадъци извън Столична община.

За тази година досега столичани са произвели 204 хил. тона отпадъци, които са обработени. От тях 145 хил. тона са депонирани отпадъци, което това е струвало на общината 4.5 млн. лв. Останалият боклук е бил преработен, отчете Бояджийска.

През 2012 г. са извозени близо 17 хил. тона балирани битови отпадъци на депата в Харманли и Ловеч. За следващата година прогнозата е да се извозят 50 хил. тона балирани отпадъци, които да бъдат депонирани на депа извън Столичната община. Сметките на кметството показват, че за събирането и транспортирането на едрогабаритните отпадъци за 2013 г. ще са необходими 2.5 млн. лв., колкото и през миналата година.

Новото в план-сметката за следващата година ще бъде събирането и транспортирането на биоразграздими отпадъци от търговски обекти, обществени кухни, заведения за бързо хранене. Съгласно програмата за управление на отпадъците на общината този вид отпадъци ще се събират отделно, след това ще бъдат преработвани в инсталацията за биоразградими отпадъци, която в момента се строи в местността "Хан Богров" и трябва да е готова в края на 2013 г.

През следващата година трябва да бъде създадено и новото общинско предприятие за управление на отпадъците, което ще отговаря за завода за боклука, новото депо и компостиращата инсталация.

Сметището в Суходол през следващата година се затваря, като за закриването му са планирани 3.5 млн. лв.

По-чисти и поддържани паркове през 2013 г., обещават още от Столична община. За целта са заделени 13 млн. лв. Те ще отидат за косене на тревата и метене на алеите. Допълнително са заделени още пари за засаждане на дървета и цветя и подмяна на пейки. За чистотата в междублоковите пространства София е заделила 3.5 млн.лв., колкото е била сметката и през 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България