София планира слънчеви панели в зоопарка, завода за боклук и училища

София планира слънчеви панели в зоопарка, завода за боклук и училища

Столичната община проучва потенциала на 880 общински сгради за използването им за производство на електроенергия от слънце. Има проекти и за изграждане на фотоволтаични електроцентрали в зоопарка и в завода за боклук, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум, посветен на зеления преход на българската икономика, провеждащ се в София в петък.

Над 50 процента от проучваните здания са училища и детски градини, 20 на сто са сградите за спорт и култура (20 на сто), каза тя.

Фандъкова каза, че към 2018 г. София е намалила въглеродните си емисии с 18% спрямо 2007 г. и това дължи в голяма степен на инвестициите ва намаляване на потреблението на енергия в общинските сгради, модернизацията на градския транспорт и уличното осветление, така и на увеличението на дела на ВЕИ в производството на електроенергия на национално ниво.

Само реализацията на метрото води до спестяване на над 90 хил. това парникови емисии годишно, отбеляза Фандъкова. Сега работим за поетапно увеличение на дела на електрическата енергия от възобновяеми източници за обществения транспорт. Целта ни е до 2030 г. да достигнем 50 процента чрез инвестиции в собствено производство на зелена електрическа енергия и развитието на зелена зарядна инфраструктура, допълни тя.

С над 11 на сто пък е намалено общото енергийно потребление на територията на общината към 2018 г. спрямо 2007 г., каза още Фандъкова.

Кметът на София отбеляза, че преди ден Столичният Общински съвет е приел План за устойчива енергия и климат 2021-2030, с който се поставя за цел намаление с 40 процента на емисиите на парникови газове.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?