София плаща със заем за чистота и градски транспорт

Столична община смята да погаси задълженията си за почистване на улиците и за издадените преференциални карти за градския транспорт със заем от Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. Това предвижда предложение на съветника от ГЕРБ Орлин Иванов за искането на безлихвен заем от 5 млн. лв. за целта.

Половината от парите ще отидат за частично плащане на фирмите за чистота за работата им през декември и януари. Само за миналата година обаче дълговете на общината към почистващите фирми са за 7 млн. лв.

С останалите 2.5 млн. лв. ще се дофинансират картите за пенсионери и ученици и с парите ще се дадат заплати на шофьорите.
Първоначалната идея на Иванов е била за двойно по-голям заем, но се оказало, че няма достатъчно средства във фонда.

Като цяло просрочените задължения на общината за миналата година са над 65 млн. лв., но преди време от общинската администрация обявиха борчове за 18 млн. лв.

Само по капиталовата програма на общината разликата между отчетени и разплатените разходи е близо 52 млн. лв. "Плащането е на 80%", каза зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.

Около 31 млн. лв. от дълговете са за отчуждени имоти, за които собствениците не са получили обезщетение. Останалите около 21 млн. лв. дългове по капиталовата програма са по договори за строителство и ремонт на улици, тротоари, детски градини, канализация, корекция на реки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?