София, Пловдив, Варна, Плевен с кметове от първи тур

Лидерът на ГЕРБ и досегашен кмет на София Бойко Борисов печели почти сигурно изборите на първи тур с 54% от гласовете по данни на “Алфа рисърч” от паралелното преброяване въз основа на 50% от извадката. Същите изводи правят и останалите социологически агенции, които са направили екзит пол по време на изборния ден в различни точки на града. Второто място е на издигнатия от СДС и ДСБ Мартин Заимов, а третото място е за кандидата на левицата Бриго Аспарухов.

Така БСП отново не успя да постигне победа в столицата, а кандидатът на двете десни партии СДС и ДСБ очаквано постигна по-добри резултати от левия конкурент, но далеч по-слаби от Борисов.   

Според агенциите на първи тур печелят изборите още на 28 октомври във Варна Кирил Йорданов, подкрепен от БСП, на когото това ще е трети мандат, в Пловдив – Славчо Атанасов, издигнат от ВМРО и ГЕРБ, в Плевен – Найден Зеленогорски, подкрепен от десните партии, който ще встъпи в трети мандат.

Според „Арфа Рисърч” кандидатът на “Алианс за София” Мартин Заимов е втори с 18.9%, трети е кандидатът на БСП Бриго Аспарухов с 15.7%. Кандидатът на “Атака” Слави Бинев взема 3.9%, Антония Първанова от НДСВ – 2.9%, кандидатът на Демократическата партия Константин Папазов е с 1.7 процента.

По данни на НЦИОМ в София на първо място е Бойко Борисов с 52%, следван от Мартин Заимов – 21%, Бриго Аспарухов – 14%, Слави Бинев – 4%, Антония Първанова – 3%, Константин Папазов – 1.7%, Юлияна Дончева – 1.4% . Данните са след приключил напълно екзит пол.

В Пловдив още на първи тур с 58% от гласовете изборите печели кандидатът на ГЕРБ и ВМРО Славчо Атанасов. Втори остава левият кандидат Захари Георгиев с 22%, следван от Тодор Христев от “Атака” с 6 на сто и независимия Венцислав Каймаканов с 5.5%. След него се подрежда Петя Раева, издигната от ДПС с 4.5% и Николай Караиванов с 4%.

Според НЦИОМ Кирил Йорданов печели във Варна с 51% от гласовете. Втори остава кандидатът на "Ред, законност и справедливост" Веселин Марешки с 15%, следван от кандидата на ГЕРБ Свилен Крайчев - 9% и Димо Гяуров, подкрепен от СДС, ДСБ и НДСВ също с 9%.

Според „Алфа рисърч” Веселин Марешки взема 13.8% от гласовете, Димо Гяуров и Свилен Крайчев получава по 10.2%

В Хасково е преизбран настоящият кмет - независимият Георги Иванов, подкрепен от БСП, който получава 51%. Втори остава Антон Иванов от ГЕРБ с 16%. Трети е Евгени Честименов от ДПС с 14%.

В Плевен трети кметски мандат с 57.6% печели десният кандидат Найден Зеленогорски, според проучването на „Сова Харис”. Втори е Венцислав Антонов, подкрепен от БСП, получава 19.7%, трета е Цецка Цачева (ГЕРБ) е с 11.5%, Добрин Христов от „Атака” – 5.6%.

В Бургас голяма преднина има кандидатът на ГЕРБ Димитър Николов (45%). Той ще се яви на балотаж срещу настоящия кмет Йоан Костадинов, който се кандидатира за четвърти мандат като независим с подкрепата на БСП с 18%. Трети е кандидатът на “Атака” и собственик на телевизия "Скат" Валери Симеонов със 17%. Ваклин Стойновски е четвърти с 14%. 

Според „Алфа Рисърч” в Перник, Велико Търново и Благоевград ще има втори тур на изборите.  

В Перник води кандидатът на БСП Росица Янакиева с 32%, втори остава кандидатът на ЗНС, НДСВ и Новото време Димитър Колев с 26%, трета е Антоанета Георгиева от СДС с 24%, следвана от Иво Петров от ГЕРБ с 6% и кандидата на Атака Румен Ваташки с 4%.

Във Велико Търново сегашният кмет Румен Рашев, подкрепен от десните, получава 31.2% от гласувалите, Иван Манчев, подкрепен от БСП – 23.5%, Цветан Цветанов от ГЕРБ – 22.2%, а Стефан Стоянов от „Атака” – 5%.

Предварителните резултати в Благоевград се обърнаха след обработката на 60 на сто от протоколите на избирателните секции, съобщиха от ОИК. След преброяването на повечето от протоколите водач в кметската надпревара стана Радослав Тасков, излъчен от Атака и Демократичен алианс с 27.58 процента. Соченият от социологическите агенции победител Костадин Паскалев остана втори с 25.9 на сто. След него се наредиха и кандидатите на ГЕРБ Кирил Пендев с 18.29 процента и сегашният кмет на Благоевград Лазар Причкапов с 16.44 на сто.  

Според екзит пола на „Сова Харис” в Русе сегашният кмет Божидар Йотов печели 45.7%, при 73% от извадката. Втори е издигнатият от ГЕРБ Ваньо Танов с 23.1%. Трети е Искрен Веселинов, издигнат от ВМРО, Гергьовден и ССД – 8.8%, Атила Минев („Атака”) – 6.5%.

В Кърджали агенцията дава победа на сегашния кмет Хасан Азис още на първия тур с 57% при 93% от извадката. Втори е издигнатият от коалиция Никола Пашинов – 36.1%, Стефан Чанев – ГЕРБ – 6% и Агоп Узонбохосян (ВМРО) - 1.2%.

В Стара Загора води също сегашният кмет Евгени Желев с 44.3% при 77% от извадката, следван от Светлин Танчев – ГЕРБ с 32.1%. Михаил Михайлов – „Атака” - 10.4% и Елена Нонева (политическо движение Социалдемократи) – 3.6%.

За Сливен НЦИОМ дава 37% за сегашния кмет Йордан Лечков. На балотаж той ще се яви заедно с Мартин Славов (БСП).

Изключително висок резултат получава кандидатът за втори мандат за кмет на община Симитли независимият, подкрепен от БСП, Апостол Апостолов, който взема 70% от гласовете. В Смолян сегашният кмет Дора Янкова (БСП) печели втори мандат с 63%.

Втори мандат печели и кметът на Батак Петър Паунов, издигнат от БСП с над 60%. Четвърти мандат взема кметът на община Болярово Христо Христов (БДП) със 78%.  

ГЕРБ с най-много общинари в някои от големите градове

Най-вероятно първа политическа сила в повечето от големите градове по брой на общинските съветници ще бъде ГЕРБ, следвана от БСП и десни коалиции, които на много места изпреварват левицата. Според признанието на кандидата на БСП за София Бриго Аспарухов представянето на БСП е „отчайващо лошо” и трябва да има последствия за ръководството на партията, включително с оставки. Прави силно впечатление и почти пълното „изчезване” на НДСВ с резултати, които я поставят почти навсякъде извън общинските съвети.

Васил Тончев от „Сова Харис” смята обаче, че БСП ще има най-много кметове и общинари в национален мащаб.

Най-много общински съветници в София ще има ГЕРБ - 45.3%, следвана от  “Алианс за София “ - 18.1%, БСП - 15% и “Атака” - 5%. Според „Алфа Рисърч” ГЕРБ ще има 46.1% съветници, Алианс за София – 17.5%, БСП – 15.5%, Атака – 5.2%.

Проучванията на „Галъп” дават за ГЕРБ – 49%, което прави 32 места. Алианс за София – 17% или 10-11 места, БСП – 16% или 10-11 места, Атака – 5% - 3 места, НДСВ – 4% - 2-3 места. 

При листите за общински съветници в Пловдив, според „Сова Харис” води ГЕРБ с 24% подкрепа, следват ВМРО - с 19%, БСП и коалиция - 14%, „Атака” - 7%, СДС - 5%.

„Галъп” дава за Пловдив на ВМРО – 24% и ГЕРБ – 23.5%. Всяко от партиите ще вземе по 14-15 места. Лява коалиция за Пловдив взема – 19% или 12-13 места, „Атака” – 7% или 4 места. ДПС и ДСБ имат по 1-2 места.  

В Русе, Стара Загора и Бургас ГЕРБ печелят около 28%. Във Варна – ГЕРБ и БСП делят по 19%, В Пловдив – ГЕРБ има най-много съветници – 23.9%, във велико Търново – БСП получава 21.5%, ГЕРБ – 18.9%.

Според „Галъп” в морския град 20% вземат ГЕРБ или 13-14 места в общинския съвет, БСП – 17% или 13 места. Бизнескоалицията „Нашият град” има 12% или 9 места, коалиция СДС – ДСБ – 6.5% с 5 места. „Атака” – 4 честа, бизнессдружение „Глас” – 2-3 места. 

В Благоевград агенцията дава на БСП 22.9% в общинския съвет, ГЕРБ са втори с 19.3%.

БСП остава водеща по брой на кметове и общинари  

Предварителните резултати от гласуването сочат, че БСП остава първа политическа сила в местната власт на национално ниво, но резултатите ѝ са по-лоши от миналите местни избори. Според данните, изнесени от премиера Сергей Станишев на първата пресконференция в нощта след изборите, БСП ще има 21% от общинските съветници в страната или 1114 общинари. Втора е ГЕРБ със 17.44% или 924 съветници. Трета е ДПС с 14% или 740 общинари. Четвърта е „Атака” – 8.31% или 440 съветници. Следват НДСВ с 2.67% - 141 съветници, СДС – 2.57% - 136 души, ДСБ – 2.05% - 108 съветници. Други партии вкарват 1600 съветници.

На миналите местни избори БСП е имала 17.4% от общинските съветници, втора е била ДПС с 13%, СДС са били с 10.24%, НДСВ – с 6.51%.     

Споделяне

Още по темата

Още от България