София почива по принуда на 6 декември заради мероприятие на Паси

Правителството обяви 6 декември, понеделник, за почивен ден, но само за София. Столичани ще го отработват на 11 декември, събота, е решението на министрите, съобщено от правителствения говорител Димитър Цонев.

Причината за принудителната почивка, в която кабинетът изпраща столичани, е провеждащата се на 6 декември в София среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), чийто председател в момента е българският външен министър Соломон Паси.

Безпрецедентното решение на кабинета е за обезпечаване на сигурността на участващите европейски външни министри в срещата, обясняват експерти. Така слежителите на реда по-спокойно ще могат да си вършат работата по поддържане безопасността на отцепения регион около НДК, където ще се провеждат работните срещи.

Преди дни от правителството съобщиха, че в деня на срещата, освен блокадата около НДК, се предвижда и градският транспорт да не спира на спирките около двореца на културата. В региона ще бъдат поставени скенери за оръжие и огради. Форуми и изложения, предвидени за същите дати в двореца, ще бъдат отменени.

Явно тези мерки за сигурност са се видели недостатъчни на организаторите от българска страна, за да решат да предприемат прецедентната мярка "да пуснат в отпуска" само жителите на един град. За нея са настояли от МВР с аргумента, че така ще се облекчат служителите ѝ, които ще бдят за сигурността на гостите, както и столичани, които в противен случай ще бъдат сериозно възпрепятстване да стигнат до работните си места в центъра на София, обясни главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Борисов категорично отрече пред Mediapool искането да е провокирано от конкретни сигнали или данни за възможни терористични атаки по време на VIP-срещата. "Единствената причина беше грижата за столичани и облекчаването работата на служителите ни," подчерта Борисов, според когото взетото решение е "прекрасно".

Кабинетът освободи от летищни такси самолетите на ОССЕ

Въздухоплавателните средства, изпълняващи полети до София за превоз на министрите на външните работи на страните-членки на ОССЕ, и лицата, включени в състава на делегациите, ще бъдат освободени от летищни и пътни такси, реши още правителството.

още

Превантивната мярка няма да създаде проблеми за столичани, заяви кметът Стефан Софиянски пред Радио Нова Европа. Подобно разместване в работните и почивните дни е практика по време на празници, допълни той. Датата дори съвпадала с Никулден, когато се отбелязва Деня на банкера и на моряците и рибарите. Софиянски заяви, че не би подкрепил забраната на продажбата на алкохол на Никулден, за каквото искане от страна на службите за сигурност писа вестник "Стандарт". Само кметът може да наложи сух режим в града.

Решението да се обяви почивен ден само за столицата, дори и с аргумента за сигурност на безспорно важната среща на ОССЕ, не е обосновано, заяви за Mediapool председателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев. Не съм чувал в някоя от държавите, където са се провеждали срещи на къде-къде по-високо ниво, да се предприемани такива мерки, допълни той. По думите му почивният ден само за София ще доведе до значителни загуби на бизнеса, който се ръководи от столицата.

Подобно решение е характерно за държавна планова икономика, но не и пазарна, коментира Василев. Според него това ще дестабилизира в някаква степен икономическата сигурност на държавата за сметка на сигурността на политиците. Недопустимо е държавата да решава кога ще се работи, още повече в края на годината, когато тече финансовото приключване.

Не е целесъобразно в едни дни да работи централата в София, а в други - служителите ѝ, които работят на обекти извън седалището, смята и Дикан Тебеян, заместнис-председател на Българската стопанска камара. Възможно е да се наложи служителите от провинцията да работят извънредно и на 6, и на 11 декември заради централата, което ще натовари допълнително бюджета на тези фирми за заплащането на извънредния труд на работниците, допълни той.

Тезата му се подкрепи от решението на търговските банки на 6 декември в централите им в София да работят дежурни екипи за връзка с клоновата мрежа и за обслужване на финансовите операции. Въпреки това трезорите ще отработват и на 11 декември, обясни за Радио Нова Европа Димитър Костов, председател на Асоциацията на търговските банки.

От извънредния почивен ден ще бъдат засегнати и софийските предприятия с непрекъснат режим на работа, посочи Дикран Тебеян. Блокирането на центъра ще затрудни транспортирането на работниците, които участват в този непрекъснат производствен процес. Целесъобразно е СОС и градският транспорт да организират някви алтернативни маршрути за превозването им, посочи зам.-шефът на Стопанска камара.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?