София подарява дела си в Централните хали срещу градинката до Руската църква

София подарява дела си в Централните хали срещу градинката до Руската църква

Сделката между “Ащром” и Столична община за размяна на градинката до Руската църква, собственост на израелската компания, срещу 25% дял на Столична община в “Централни хали” е на път да бъде приключена срещу 450 хил. лв. доплащане от “Ащром”.

Последната крачка за приключване на споразумението ще бъде взета на общото събрание на акционерното дружество “Централни хали” на 17 май. Преди това в четвъртък Столичният общински съвет ще даде мандат на представителите си общинските съветници Орлин Иванов и Валя Чилова от ГЕРБ да гласуват решенията.

Споразумението между Столична община и “Ащром” за размяната беше подписано на 24 юни 2011 г. Финализирането на сделката се забави заради обжалване на решението на общинския съвет за сделката от частно лице и неправителствена организация. Отделно акциите на общината в “Централни хали” дълго време бяха запорирани от частна фирма, на която общината дължеше пари. Сега тези проблеми вече са решени и няма пречка за сделката, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС и вносител на предложението.

Освен градинката до Руската черква, Столична община ще получи още 450 550 лв. от “Ащром”. Това е разликата между оценките на двата имота, постигната при споразумението през 2011 г., обясни Стойнев.

От представения от него доклад в Столичния общински съвет обаче не става ясно как точно е формирана тази сума.

Въпреки че цените на имотите падат през последните години, актуализираната оценка на терена до Руската черква се покачва. Според оценителя “Елта консулт” цената на имота от 1300 кв.м до Руската черква е 5.592 млн. лв. сега, докато година по-рано цената му е била 5.196 млн. лв.

В същото време цената на 25% дял на общината в “Централни хали” за година е намаляла от 4.489 млн. лв. на 4.047 млн. лв., според оценителя КПМГ. Това е сравнително ниска оценка за търговска сграда с историческа стойност от 8000 кв.м в топ центъра на София, според брокери. Само в реконструкцията на халите “Ащром” вложи близо 8 млн. долара, по данни на инвеститора при откриването през 2000 г. Това по днешния курс е около 12 млн. лв., като в същото време според оценката на КПМГ цялата сграда струва смешните 16 млн. лв. Отделно освен апорта на терена при учредяването на смесеното дружество Столична община е дала още 1.751 млн. лв. кеш. По думите на Стойнев тези пари са включени в сделката за доплащането от 450 хил. лв.

Заради “Централни хали” бившият столичен кмет Стефан Софянски беше обвинен от прокуратурата, че е сключил неизгодна сделка, ощетила общината с близо 2 млн. лв. Съдът обаче го оправда и реши, че няма извършено престъпление.

Столичната община ще вземе и още около 350 хил. лв. дивидент от разпределението на печалбата на дружеството за 2011 г., която е в размер на 1.4 млн. лв., посочи Стойнев.

Отделно на общото събрание на “Централни хали” на 17 май директорският борд на дружеството ще бъде намален от четирима на трима души. От него ще излезе представителят на Столичната община Орлин Шопов, който влезе в борда през май 2005 г. с решение на СОС.

Шопов беше сред кандидатите за общински съветници в листата на партията на Стефан Софиянски ССД през 2007 г. Той е сред собствениците на софтуерната компания “Игъл Софтуер”.

Споделяне

Още от Бизнес