София подкрепя Албания и иска тя да бъде отделена от Северна Македония по пътя към ЕС

Oфициално: България няма да "пусне" Скопие до края на годината

Сн. БГНЕС

България няма да промени позицията си за Северна Македония до края на годината и няма да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС. Служебното правителство одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси" на 14 декември, който е два дни преди срещата на европейските лидери.

“България ще се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания, както и към Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония и Албания, приета от МС на 09 октомври 2019 г. и подкрепена с декларацията на НС от 10 октомври 2019 г“. съобщиха от правителствената пресслужба.

В същото време София смята, че Албания е готова да започне преговори за членство. Двете страни обаче засега се движат пакетно към ЕС.

“За България определящ остава основополагащият принцип на собствените заслуги на всяка отделна страна-кандидат. Българската страна счита, че Албания е готова за напредък по пътя към ЕС, като има готовност да подкрепи приемането на Преговорната рамка за страната и провеждането на първа Междуправителствена конференция“.

България е под силен натиск от САЩ, ЕК и някои европейски страни да одобри преговорната рамка на Скопие, но засега няма сигнали, че това е възможно, ако македонците не започнат да изпълняват българските изисквания.

В момента двете страни работят по подготовката на нов документ с шест конкретни изисквания, който трябва да гарантира изпълнението на оказалия се ялов договор за добросъседство от 2017 година.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?