София подобрява условията за живот в кв. "Витоша" след протест

София подобрява условията за живот в кв. "Витоша" след протест

Столичната община пое ангажимент за подобряване на условията на живот в квартал "Витоша". Мерките се предприемат след като жители на квартала протестираха в събота под прозорците на кмета Йорданка Фандъкова.

В сряда Фандъкова е провела среща с жители на квартала. На нея са били набелязани конкретните мерки за подобряване на придвижването, инфраструктурата и благоустройството. На срещата е бил и кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков, съобщиха от пресцентъра на "Московска" 33.

Краткосрочни мерки

Първата група от мерки са краткосрочните и се предвижда да бъдат изпълнени до края на годината.

Вече е променен интервалът на зеления светофар за излизане от кв. "Вигтоша". С обратна информация от гражданите ще бъде направена допълнителна корекция при нужда, така че да се намали времето за изчакване. Предстои да се постави допълнителен бутон на светофара и за пешеходно пресичане, се казва в съобщението.

До края на годината ще бъде изградено още едно пътно платно за десен завой към бул. "Симеоновско шосе", което ще намали времето за изчакване. За целта се организира преместването на разпределителните кутии от ъгъла при светофара (продължението на ул. "Георги Райчев" при бул. "Симеоновско шосе").

Ще бъде изграден "джоб" за автобусите и навес на спирката на бул. "Симеоновско шосе" (до S-образния завой), за да се освободи пътното платно при спиране на автобусите.

Поет е ангажимент за изграждане на изкуствени неравности и пешеходни пътеки по ул. "Слав Караславов", ул. "Асен Разцветников", ул. "Константин Петканов" и др. За целта транспортната комисия ще разгледа всички предложения на гражданите.

Детската площадка на ул. "Дионисий Дионисиев" в момента се проектира и при подходящи метеорологични условия ще бъде завършена до края на годината.

Тротоарът по ул. "Чавдар Мутафов", който да свързва детската градина и зоопарка, също ще бъде направен до края на годината.

Има готовност да започне поставяне на улични лампи по съществуващи стълбове на ЧЕЗ. С енергоснабдителното дружество вече се водят разговори за осигуряване на мощност. Изграждането на осветление ще продължи и през следващата година, се казва в съобщението.

Средносрочни мерки

Набелязани са и няколко средносрочни мерки, за които ще бъдат предвидени средства в Бюджет 2018 на Столична община.

Проектира се изграждането на връзката между ул. "Борис Руменов" и ул. "Ангел Каралийчев", като по този начин ще бъде отворен вход/изход на квартала към бул. "Черни връх", станцията на метрото "Витоша" и новата детска градина в кв. "Кръстова вада", която ще се изгражда през 2018 г.

През следващата година ще бъдат ремонтирани участъци от ул. "Могилата", заедно с тротоар и ще се изгради канал по ул."Филип Кутев".

Ще се работи и за отваряне на ул. "Васил Арнаудов", като за целта ще бъдат изкупени частните терени, които попадат в обхвата на улицата. До момента е постигнато съгласие на част от собствениците и има отказ на един от собствениците да участва в преговори. При категоричен отказ за изкупуване ще се пристъпи към отчуждаване.

Големият проблем в кв."Витоша" е липсата на общински терени, включително и върху улици – голяма част от които са изградени върху частни терени.

В последните години Столична община наложи практиката да изисква от инвеститорите да осигурят достъп на сградите, които изграждат, през терени, които да са публична общинска собственост. Дарените в полза на общината улици в последните години са над 21 хил. кв. м.

За съжаление, десетилетия назад това не е било практика, което е довело до тежка ситуация в някои квартали, като "Витоша", "Кръстова вада", "Манастирски ливади" и други. Така сега се налага да се осигури огромен финансов ресурс за изкупуването на терени, за прокарване на улиците, посочват от общината.

Освен терена за детската градина, която е построена преди няколко години, в квартала до момента има само още два общински имота, върху които се предвижда да се построят детска площадка и спортно игрище.

Частните терени в кв. "Витоша" са бивши земеделски земи, които са връщани по силата на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Дългосрочни мерки

Като дългосрочна цел се работи за изграждане на връзка между ул."Борис Руменов" и ул. "Ангел Каралийчев".

По отношение на строежа на нова сграда на бул. "Симеоновско шосе" Фандъкова е възложила на дирекция "Контрол на строителството" в направление "Архитектура и градоустройство" и районната администрация да направят пълна проверка на строителния обект.

Столичният инспекторат със съдействието на Общинска полиция има задачата да извършва проверки на строителната техника.

По предложения на гражданите ще се изследват и възможностите за изграждане на други две връзки на квартала с Околовръстния път.

Споделяне

Още от България