София подписа 193 млн. еврофинансиране за завода за боклук

Депото за отпадъци в местността Садината

Споразумение за безвъзмездно финансиране на строежа на завода за преработка на битовите отпадъци на София със 192.6 млн. лева от оперативната програма “Околна среда“ подписаха в сряда екоминистърът в оставка Нона Караджова и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Парите са за реализацията на втората фаза от интегрираната система за управление на боклука на София. Първата бе за изграждане на депо за сметта и компостираща инсталация, чието изграждане също става с пари от Европейския съюз и от националния бюджет.

 

През лятото на 2011 г. Брюксел отпусна 50 млн. евро или около 100 млн. лв. за първата фаза, чиято обща стойност е 135 млн. лв. Тя предвиждаше строеж на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване). Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. Компостиращите инсталации в Хан Богров са в процес на изграждане и се очаква да бъдат готови през тази година.

 

“Този проект е пример, как е възможно сътрудничеството между местни власти, правителствени власти и Европейска комисия да доведат до един добър край, който решава едни важни въпроси на столицата, на всички 1 400 000 жители и бизнеса в София”, каза след подписването Караджова. По думите ѝ с изпълнението на елементи от първата фаза на интегрирания модел за решаване на проблема с отпадъците в София, общината е доказала, че може да изпълнява важни проекти, които решават бъдещето на столичани.

 

Построяването на дългоочаквания завод за боклук, който се оказа цел на трима столични кметове, ще позволява рециклиране на преработваемите отпадъци, а битовите ще се изгарят и полученият от това отпадък пък се предвижда да се използва за гориво в столичната топлофикация. В момента се извършват предпроектни проучвания в столичното парно какви инвестиции са нужни за използване на гориво от битовата смет.

 

По думите на Йорданка Фандъкова заводът за преработка на отпадъците ще спести на софиянци около 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над три четвърти от отпадъците на София ще се оползотворяват.

 

Общата цена на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община е 360 млн. лв., от които близо 300 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет. Това е най-големият проект по Оперативна програма "Околна среда", припомнят от екоминистерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?