София подписа договор за дълго чаканата тикет система

София подписа договор за дълго чаканата тикет система

Центърът за градска мобилност подписа договор за изграждане на тикет системата за градския транспорт в София, предаде offnews.bg. За въвеждането на системата за електронно таксуване и видеонаблюдение още през лятото беше избран българо-турски консорциум. Подписването на договора обаче става чак сега, тъй като обществената поръчка беше обжалвана от втория в класирането консорциум "Софер".

За изграждането на системата се говори от много години. Преди време като част от нея в тролеите и трамваите бяха монтирани т. нар. "валидатори", както и автомати за продажба на хартиени билети. Въпросните валидатори на практика не се използват за таксуване. Поставените в 21-и век автомати пък не връщат ресто.

За изграждането на обещаната нова модерна система беше избран консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем", в който влизат българските компании "Компютърнет сървисиз" и "Тикси" и турското дружество "Асис Електроникс". Подизпълнител за видеонаблюдението е компанията "Макстелеком".

За изграждането на системата Центърът за градския мобилност ще плати 73.24 млн. лева без ДДС и още 5.85% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лева. Така общата цена на проекта е 83.24 млн. лева без ДДС. Договорът за изграждането е 2 години и още 8 години за поддръжка. След приключването му компаниите вероятно ще получат нов контракт за поддържане на системата. В противен случай ще трябва да се обявява нова поръчка за нова система.

Консорциумът трябва да изгради новата тикет система в рамките на 24 месеца. За това време трябва да бъде направен и внедрен софтуерът за таксуване, който да дава възможност билетите да се плащат, както на изминато разстояние, така и за време на пътуване. Общинският съвет трябва да реши кой вариант ще се прилага.

Освен това трябва да бъдат монтирани 15 000 устройства за продажба на билети в превозните средства, 52 метростанции, над 80 търговски обекта. Да бъдат интегрирани съществуващите системи, да бъдат обучени 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Трябва да бъде монтирано и видеонаблюдение в превозните средства.

Системата трябва да позволява и купуването на превозни документи през банкови карти и мобилни устройства.

Хартиените билети ще продължат да съществуват, но вероятно не в сегашната форма, която изисква да бъдат перфорирани. Идеята е те да се чекират в превозните средства по подобие на билетите за метрото. Самите перфоратори трябва да отидат в историята.

Българските дружества в спечелилия поръчката консорциум се занимават с разработка на приложения, сайтове, информационни системи, видеонаблюдение. Основни акционери в дружеството "Тикси" са Николай Недялков и фондът за рискови инвестиции "Ню Юръп Венчър Екуити Ел Пи" (правоприемник на инвестиционния фонд за рисково финансиране Neveq). Фирма, притежавана от "Тикси" е печелила и други по-малки поръчки на Центъра за градска мобилност.

"Компютърнет сървисиз" се занимава с разработката на софтуер, както и със системи за видеонаблюдение, осигурява и хостинг.

Чуждият участник в обединението - турската компания "Асис Електроник", предлага решения за електронно таксуване в градския транспорт. Според информацията в сайта ѝ е разработила такива системи за над 20 турски общини.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?