София подписва договора за компостиращата инсталация за боклука до края на месеца

До края на май ще бъде сключен договорът с "Егерсман и Ко" за строителството на инсталациите за компостиране на отпадъците в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя и зам.-кметът Мария Бояджийска провериха хода на строителството на депото за отпадъци край село Яна.

Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила жалбата на "БТА-ЕФАСЕК-УМВЕЛТ електроник&Екотанк инженеринг-Руен холдинг" срещу Столичната община, стана ясно от думите на кмета. Консорциумът беше отстранен от конкурса, защото не покриваше изискванията.

Депото за отпадъците и компостиращата инсталация са първата фаза от интегрирания проект на София за решаване на проблема с боклука. Втората фаза е строителството на завода. Проектът се финансира по оперативна програма “Околна среда” с 256 млн. лв. За първата фаза Европейската комисия даде положителен отговор още през лятото на 2011 г., докато за завода все още се чака финалното "да". Очакваме да получим решението на Брюксел след уреждането на въпроса за признаването на ДДС за разход, каза Йорданка Фандъкова..

Депото край Яна ще расте на север

Депото край село Яна се изгражда от консорциум между италианската "Униеко" и българсаката "Геотехмин" за 25.1 млн. лв. По договор трябва да бъде пуснато в експлоатация през октомври 2012 г.

В момента се изграждат първата и втората от четирите клетки на депото, обясни Бояджийска. Другите две ще се строят десет години след пускането на първите две. По думите на Бояджийска в общия устройствен план на София е предвидена възможност за разширяване на депото на север от сегашното, след изчерпване на прогнозния му капацитет след 22 години.

Годишните разходи на компостиращата инсталация са 3 млн. лв.

Компостиращата инсталация ще струва близо 46.6 млн. лв. и трябва да бъде построена за 31 месеца, от които една година е гаранционният срок. Съоръжението ще се строи на 70 дка при Долни Богров. Инсталацията ще преработва 20 000 тона растителни и 24 000 тона хранителни отпадъци. От тях ще се получава компост и биомаса за производството на 4500 мегаватчаса електроенергия на година съгласно проекта.

Разходите за преработка на един тон отпадъци годишно, според офертата на “Егерсман и Ко”, ще бъдат 58.37 лв., а общите годишни разходи за работата на инсталацията ще са близо 3 млн. лв.

В консорциума влизат германската “Егерсман”, която предлага технологията за преработка на отпадъците, и българските фирми “Диана Комерс – 1” и “АТ Инженеринг 2000”. Подизпълнител на обекта е “Рисайклинг България”, която е дъщерна компания на “Егерсман”.

В рамките на първата фаза на европейския проект е и системата за разделно събиране на отпадъците в районите "Овча купел" и "Кремиковци", която ще заработи от следващата година. Общата стойност на дейностите по първата фаза е 160 милиона лева.

До края на август трябва да бъде избран и строителят на завода за отпадъци, каза Йорданка Фандъкова. В търга участват всички големи български фирми в бранша, заедно с чужди партньори.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?