София поема европредседателството на 4 януари в Народния театър

София поема европредседателството на 4 януари в Народния театър

Официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС ще се състои на 4 януари 2018 г. в Народен театър "Иван Вазов", обяви в понеделник ресорният министър Лиляна Павлова.

В началото на декември се очаква да бъде приет окончателен вариант на националната програма за българското председателство, което започва на 1 януари 2018 г.

Като част от календара на мероприятието е среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни. "В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за председателството именно за засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления“, обясни Лиляна Павлова.

Предвижда се и среща на върха за Западните Балкани през май. Павлова цитира министър-председателя Бойко Борисов, според когото българското председателство на Съвета на ЕС всъщност може да се нарече "балканско".

"Ще подкрепим Западните Балкани и важна цел е да стартираме поредица от разговори, които да покажат каква е интеграционната перспектива на региона. Искаме, ако не успеем да завършим този процес, то поне да акцентираме върху важността му и да направим заявка за напредък в тази насока. Не искаме да даваме смели обещания за бързо приемане в блока, но най-малко трябва да стане ясно какво би могло да се очаква и какви изисквания трябва да покрият страните от региона. Важно е за България и по-тясната връзка с всички тези държави в областта на пътната, железопътна и въздушна инфраструктура, енергетиката, информационната политика, сигурността, дори и по отношение на роуминга", каза Павлова.

По думите на министъра България поема щафетата в изключително труден момент, когато блокът е изправен пред редица теми, за които единодушие все още няма. Пример за това са финансирането след излизането на Великобритания от общността, което означава далеч по-малко средства на фона на все по-голяма необходимост от подпомагане на редица инициативи и политики. Други тежки разговори тя очаква около сигурността и миграцията. Според нея, точно затова София изпраща ясното послание за обединение със слогана "Съединението прави силата" (United We Stand Strong).

"Пет са големите приоритети на българското председателство на ЕС: конкурентоспособност и икономически растеж, справяне със социалното неравенство, енергиен съюз, напредък в областта на свободата, сигурността и правосъдието и развитие на европейската общност като мощен фактор на световната сцена", припомни Лиляна Павлова.

"Освен трите стълба на председателството – консенсус, конкурентност, кохезия, ще включим и още един – култура. През 2018 г. ще се състои Европейската година на културното наследство, по време на която България ще покаже пред света богатото си културно и историческо наследство с редица прояви", каза още тя.

Очаква се през следващата година в страната да се проведат общо 230 заседания, 30 от които ще са срещи на върха, а останалите ще бъдат водени от министри и експерти.

"Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство", припомни Павлова. Сред членовете на този борд са премиерът от 2001 до 2005 г. Симеон Сакскобургготски и президентът 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев.

Междувременно, в понеделник стана ясно, че обществената поръчка за кетъринга по време на европредседателството е с прогнозна стойност 1.1 млн. лв. В търга участват 4 фирми - "Либърти фуд сървисис", "Лаура кетъринг", "Дели лукс" и "Ред девъл кетеринг".

Споделяне

Още от България