София поиска общините около нея да не й пращат кучетата си

София поиска общините около нея да не й пращат кучетата си

“Нивел” ще строи новия приют за четириноги в Горни Богров

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е призовала колегите си от деветте общини около София да не допускат насочване на бездомните кучета от техните територии към столицата. Това е станала по време на среща, проведена по нейна инициатива с кметовете на Костинброд, Своге, Ботевград, Горна Малина, Радомир, Елин Пелин, Ихтиман, Самоков, Перник, съобщи пресцентърът на Столична община.

За да се уеднаквят действията за решаване на проблема, граничните на София общини ще синхронизират нормативната си уредба с тази на Столична община са се разбрали десетте общини, които са обединени в регионално сдружение "Център". Те ще искат и законодателни промени, с които да се разреши изграждането на регионални приюти за бездомни кучета. Плановете на сдружението са да построи четири такива места за подслон на уличните животни.

 

Басистът на “Меноар” се ангажира с българските кучета

 

Междувременно басистът на "Меноар" Джоуи Ди Майо подкрепи кампанията на Столична община за осиновяване на изоставените кучета. Ди Майо се срещна с Фандъкова и двамата посетиха приюта за бездомни кучета в Сеславци.

Ценови оферти на кандидатите:

"Нивел" ООД - 1 385 948 лв.

"Понсстрой инженеринг" - 1 505 989 лв

"Радиант и КО" - 1 514 496 лв.

"Стройгруп 2012" - 1 547 662 лв.

Обединение "Еко София" - 1 583 968 лв.

Сдружение "Еко София 2012" - 1 650 770 лв.

"Станилов" ЕООД - 1 678 547 лв.

"Трейс София" АД - 1 771 125 лв.

Източник: Столична община

По цял свят има бездомни кучета, но е важно вие като кмет да вземате мерки за справяне с проблема, каза Ди Майо. Музикантът разказа, че има куче, което въпреки 65-те си килограма се мисли за пудел. По думите му бездомни кучета вече са осиновени от част от екипа на "Ню Бояна филм".

 

Кампанията на общината е насочена към реалното осиновяване на животни, а не вземането им от приюта и пускането им отново на улицата, каза Фандъкова. Тя припомни, че на осиновените животни се поставя чип и за тях не се дължи такса.

Нивел” ще строи новия приют

 

Фирма “Нивел” на Силвия Йорданова и Жеко Желев най-вероятно печели строителството на новия приют за бездомни кучета в София в Горни Богров, след като даде най-ниска цена. Това е водещия критерий за избор на победител. Официално резултатите ще бъдат обявени в началото на следващата седмица, каза Фандъкова.

 

Софийската фирма даде цена от 1.385 млн. лв. за изграждането на около 900 къщички за 1000 улични животни на площ от 20 декара. Приютът трябва да е готов до три месеца след сключването на договора за строителство. Плановете на общината са той да заработи от есента.

 

За “Нивел” това ще бъде първи кучешки приют, който ще строи. Компанията е на пазара от 1996 г. и има изградени множество жилищни сгради, търговски обекти и няколко предприятия в страната. “Нивел” е правила още реконструкции на испанския културен институт “Сервантес”, печатница “София”, сградата на Полиграфическия комбинат, резиденцията на търговския представител на Австрийското посолство и други.

 

В надпреварата участваха осем кандидата, като на всички бяха отворени ценовите оферти. Следващата най-ниска цена беше на бургаската “Понсстрой инженерниг” - 1.5 млн. лв. Най-висока цена изненадващо дадоха “Трейс София” - 1.77 млн. лв. В последно време “Трейс” спечели доста поръчки с най-ниска цена.

 

Това е първата фаза от реализацията на проекта за кучешки приют край Горни Богров. До две седмици се очаква да бъде обявена нова обществена поръчка за втората фаза – за още 1000 улични животни.

 

За реализацията на целия проекта Столичният общински съвет реши да отпусне 2.6 млн. лв. от общинския специализиран приватизационен фонд.

Споделяне

Още от Бизнес