София получава градинката до Руската църква за сметка на дела си в Халите

София получава градинката до Руската църква за сметка на дела си в Халите
Столичният общински съвет (СОС) ще се откаже от дела си в Централни хали, за да стане собственик на градинката до Руската църква. Предложението за това е на трима съветници от ГЕРБ и един от "Атака“ и трябва да бъде гласувано в четвъртък на последната преди лятната почивка сесия. То предвижда фирмата "Ащром" да придобие изцяло Халите, където общината притежава 25 процента, а тя - земята до Руската църква, предаде във вторник БТА.

Споразумението ще е между Столичната община, "Ащром Б. В.", "Ащром Лимитед", "Абротеа интернешънъл" АД и "Централни хали" АД.

Столичната община и кипърската "Ащром Лимитед" са съсобственици в "Централни хали" АД, като общината има 25 процента от капитала, а останалата му част е на фирмата от Никозия.

"Абротеа интернешънъл" АД е собственик на недвижим имот от 1 305.80 кв. м., намиращ се на бул. "Цар Освободител" 5 - до Руската църква, който в момента е градинка. "Ащром Лимитед" и "Абротеа интернешънъл" АД принадлежат към една финансова група и се контролират от холандското дружество "Ащром Б. В."

И по двата казуса, свързани с градинката на Руската църква и Халите, се водят от години дела, при които ответник е Столичната община. Според анализа, посочен в доклада на съветниците, съществува възможност ответните страни да спечелят делата.

Специално по отношение на делото за Централните хали даже и то да бъде спечелено от общината, ще се наложи плащане на подобренията върху сградата на "Ащром Лимитед".

Столичната община ще заплати за 1 305.80 кв. м на градинката до Руската църква общо 5 592 000 лв., а ще получи за акциите си в "Централни хали" АД 6 015 550 лв., като разликата между двете суми в размер на 449 000 лв. ще бъде заплатена реално на общината.

Споделяне

Още от Бизнес