София получи 218 млн. лв. за нови електробуси и трамваи

София получи 218 млн. лв. за нови електробуси и трамваи

Договор за безвъзмездно предоставяне на 218 млн. лв. от еврофондовете на София, за да купи общината 137 електрически превозни средства за градския транспорт, подписаха в сряда екоминистърът Нено Димов, и.д. кметът на столицата Ирина Савина и шефовете на "Столичен електротранспорт“ и "Столичен автотранспорт" Евгений Ганчев и Слав Монов.

Това става дни, след като Русе получи близо 47 млн. лв. за същата цел, след като екоминистерството реши през май 2019 г. да пренасочи 390 млн. лв. от мерки по оперативната програма "Околна среда", по които няма интерес, към закупуване на електровозила за обществения транспорт за намалявате замърсяването на въздуха.

Така реално вече е разпределена по-голямата част от средствата, а столицата получава почти две трети от финансовия ресурс, предназначен принципно за проекти и на общините Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен, които също имат проблем с прекомерното запрашаване на въздуха.

Общият размер на инвестициите за столичните електротранспортни средства е 261.4 млн. лв., от които общината трябва да осигури 43.4 млн. лв. Очаква се с използването на съвременния екологичен градски транспорт количеството фини прахови частици да намалее с 4.81 тона годишно.

Отпуснатите за Столичната община евросредства са за три проекта.

Първият от тях предвижда с 30 млн. лева да се купят малки електрически автобуси, които да се използват като довеждащ транспорт до станциите на метрото и спирките на трамваите. С 13.5 млн. лева от сумата се планира да се купят 30 нови 6-метрови електрически автобуси и зарядни станции за тях. С останалите 16.5 млн. лева трябва да се доставят 22 броя автобуси с дължина 8-9 метра.

Ако общината спечели финансиране за този проект, автобусите ще бъдат поръчани от общинското дружество "Столичен автотранспорт".

Вторият проект е за около 88 млн. лева. Над 39.1 млн. лева от тях са предвидени за купуването на 20 електрически автобуса, които да заменят движещи се в момента стари дизелови превозни средства. Трябва да бъдат купени и зарядни станции за тях. С други около 40 млн. лева трябва да бъдат доставени 30 тролея, които да заменят движещите се в момента по линиите 6, 7 и 11. Поръчката за тролеите вече е обявена от дружеството "Столичен електротранспорт". Прогнозната ѝ стойност е 38 млн. лева и е посочено, че договорът с потенциалния доставчик ще се осъществи при осигурено финансиране. Тези поръчка станаха повод за размяна на остри обвинения в рамките на предизборната кампания между настоящия кмет Йорданка Фандъкова, която се бори за трети мандат, и Мая Манолова.

Третият проект, за който общината ще иска финансиране от европрограмата за околна среда, е за доставка на 25 трамвая, които да бъдат пуснати по линиите 4 и 18 и да допълнят мотрисите по линия 5. За купуването им са предвидени 97.4 млн. лева, а поръчката за доставката им вече е обявена от "Столичен електротранспорт". И при нея подписването на договора е при условие, че бъде осигурено финансиране. Срокът за доставка на трамваите е две години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес