София помоли да не се пълнят енергийните дупки със сметките за парно

София помоли да не се пълнят енергийните дупки със сметките за парно

Председателят на Столичният общински съвет (СОС) Елен Герджиков моли министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да не се опитва да попълва дупките в енергетиката със сметките за парно на софиянци.

Това се казва в официална позиция на Герджиков по повод изявлението на Стойнев във сряда пред парламентарната комисия по енергийни въпроси, че е крайно време столичното парно да си плати газовия дълг и дори постави срок за това до следващия отоплителен сезон. Икономическият министър заяви готовност да се срещне с общинските съветници, за да решат как да се уреди дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз", който възлиза на около 500 млн. лв. Според Стойнев изходът е приватизация, концесия или цесиране на вземането.

Според Герджиков поведението на министър Стойнев не е коректно. "Икономическият министър много добре знае, че държавата в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране стои на входа и изхода на "Топлофикация София". Те определят и цената на природния газ и цената на крайния продукт. Така че няма значение колко кмета се сменят в София, докато министърът на енергетиката е от БСП", се казва в изявлението на Герджиков.

"Ние сме категорични, че няма да продадем дружеството за 1 лев, колкото и апетити за това да има", е посочено още в съобщението.

В него се припомня, че усилията на Столична община през последните години са били насочени към стабилизиране на дружеството. Според Герджиков резултатите са налице - "Топлофикация София" не само се е издължавала напълно през последните три години, но дори е успяла да инвестира в модернизация на производството и мрежата. Това е единственият начин да бъде предоставяна на столичани качествена услуга на поносими цени, смята Герджиков.

"Държавната политика в енергетиката ни връща към ситуацията от времето, когато министър на енергетиката беше Петър Димитров и дружеството натрупа тези огромни дългове", се казва още в съобщението. В него е посочено, че заради регулаторната рамка, одобрена от ДКЕВР, през 2014 г. "Топлофикация София" ще натрупа нови 52 млн. лева загуби.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес