София прахоса 100 000 лв. за неизползваем проект на ново кметство

София прахоса 100 000 лв. за неизползваем проект на ново кметство

Докато премиерът Бойко Борисов се чуди как да пести "живи пари", за да ги вкарва в реалното строителство, Столична община плати 100 000 лв. за проекта за ново кметство на район Нови Искър, който обаче не може да бъде реализиран. Така общината ще продължи да плаща месечен наем от 2800 лв., за да може да работи общинската администрация на района. Случаят е за прокуратурата, каза Борислав Бориславов, общински съветник от СДС.

Криминалната история за хвърлените на вятъра пари стана ясна по време на заседанието на Столичния общински съвет на 26 април. Поводът беше искането на кмета на район Нови Искър Даниела Райчева за сключването на договор за наем за ползване на сграда за нуждите на районната администрация.

Грандомански амбиции

Нови Искър няма собствена сграда за кметство. Районната администрация се помещава в стара сграда от 862 кв.м. След демократичните промени сградата е реституирана със съдебно решение. Столичният общински съвет взима решение да се построи нова сграда за кметството на мястото на супермаркета на площада, който е общинска собственост.

През 2006 г. тогавашният кмет на Нови Искър Зорница Атанасова, която е от ГЕРБ, възлага проектирането на “Евротрейд”. Компанията прави проект за нова сграда от 2600 кв.м с прогнозна цена от 1.2 млн. лв.

Според експерти проектираната сграда е непригодна за нуждите на кметската администрация. Причината е, че инвестицията е голяма, издръжката на сградата също. Разположението и размера на кабинетите не са съобразени с нуждите на администрацията. Това е причината кметството в Нови Искър да откаже да плати проектирането.

Фирмата обаче завежда дело, което печели. Така през март 2012 г. Столична община е принудена да плати 95 хил. лв. за проектирането. Този проект обаче никога няма да бъде използван, каза Антоанета Михайлова, зам.-кмет на Нови Искър, пред общинските съветници.

Отделно са платени около 20 хил. лева за събаряне на супермаркета в центъра на Нови Искър, върху който е трябвало да бъде построено бъдещето кметство. На практика теренът е подготвен за строителство, но такова не се предвижда, каза Михайлова.

Новата оферта

За да се реши проблема с липсата на собствена сграда, новата кметица на Нови Искър Даниела Райчева предлага да се разменят общински имоти с градската потребителска кооперация - ГПК “Искра”.

Столична община и ГПК “Искра” са съсобственици в няколко сгради. Изчистването на съсобственост ще стане като ГПК “Искра” прехвърли дяловете си в сграда в центъра на Нови Искър на общината. В сградата сега се помещават ресторант “Кумарица” и магазини. В замяна общината ще прехвърли в кооперацията своя дял в други две сгради.

По този начин общината няма да плаща всеки месец наем от 2800 лв. за сградата от 862 кв.м. Освен това средствата за реконструкция ще са многократно по-малки от построяването на нова сграда да 1.2 млн. лв., мотивира се кметицата Райчева.

Това предложение все още се обсъжда в комисиите на СОС и не е влязло за гласуване на общинска сесия.

Споделяне

Още от Бизнес