"София прайд" покани Бойко Борисов на среща

"София прайд" покани Бойко Борисов на среща

Организационният комитет на София Прайд изпрати официално писмо-покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество с изпълнителната власт по многократно очертаваните проблеми на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) в обществения живот.

Поводът за писмото са коментарите на Борисов в четвъртък пред Нова телевизия, че "нито трябва толкова да се парадира“, нито ЛГБТИ хората са обект на преследване в България.

Според организацията обаче тази общност има редица проблеми и опитите през години за продуктивен и траен диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни министри, остават безрезултатни.

"Проблемите на ЛГБТИ общността се проявяват както в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – така и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна", заявяват от София Прайд.

"Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Основната и краткосрочна цел на София Прайд е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото", се казва в писмото до премиера.

От организацията настояват за въвеждане на квалифицирани състави в НК за престъпления по хомофобски подбуди; ясно осъждане на речта на омразата на основа сексуална ориентация; механизми за справяне с училищния тормоз на основа сексуална ориентация; равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола на партньорите и други.

София Прайд 2017 бе десетото издание на ежегодното шествие за равноправие и се проведе на 10 юни под надслов "Да прогоним предразсъдъците“. Над 3000 души взеха участие в него и го превърнаха в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че е получил покана за събитието, но не го е посетил.

Споделяне

Още от България