"София прайд" се провежда на фона на шествие "в защита на традиционното семейство"

В събота за 14-та поредна година се провежда "София Прайд", който е в подкрепа на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс хора) общността в България. Събралите се призоваха за реално равенство и равни права.

Въпреки лошото време не попречи на хората да се съберат около паметника на Съветската армия, където имаше засилено полицейско присъствие. В концертната част участваха изпълнителите Виктория Георгиева, Рут Колева, Прея, Михаела Филева и др.

Традиционното шествие на "София прайд" потегли, за да обиколи централната част на града и ще се върне отново пред паметника на Съветската армия.

Събитието е под мотото "Отново заедно". "Прекарахме много време разделени: физически заради пандемията, но и политически заради на моменти грозна предизборна кампания, в която общността ни отново беше многократно нападана. Време е да се съберем отново заедно: всички хора, които вярват в свободата и човечността", посочват от организационния комитет на София Прайд.

Организаторите на събитието подчертават, че България остава една от шестте държави в Европейския съюз, които не са осигурили никакво правно регулиране на еднополовите семейства. "Освен това поставя множество бариери пред ЛГБТИ общността, доведе и до няколко дела в Европейския съд по правата на човека и Съдът на Европейския съюз, по които се чакат решения", посочват още организационния комитет на "София Прайд".

Събитието се провежда всяка година от 2008 г. насам, като подкрепата му непрестанно расте: от стотина човека на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.

Подкрепа от посолствата

И тази година редица чуждестранни посолства изразиха подкрепата си за ЛГБТИ общността в България и протегнаха ръка към София Прайд.

"Ние от посолството на САЩ сме щастливи да бъдем отново заедно, за да отдадем значимото на ЛГБТИ в България и по света", заяви в специално видео Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

"Намирам отдадеността на ЛГБТИ общността в България за вдъхновяваща и съм уверен, че ще постигнете целите си", каза от своя страна посланикът на Кралство Дания в България Сьорен Якобсен.

Посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън окуражи участниците в шествието да бъдат шумни и да отстояват правата си, дори когато не е лесно. "Знайте, че имате съюзници, които са до вас. Когато всички говорим с един глас, можем да постигнем истинска промяна", каза посланикът.

"Традиционното семейство"

За пореден път националистически организации изразиха недоволството си от провеждането на шествието и съпътстващата го културна програма. В събота се проведе "шествие за защита на традиционното християнско семейство". Сред организаторите на събитието са "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" и ВМРО, а демонстрацията им идва ден след началото на предизборната кампания.

"Искаме да обърнем внимание и на факта, че семейството все повече е дискриминирано и това ясно се вижда с всяко посегателство на държавата над децата ни и всички анти-семейни закони, които се приемат и налагат", пишат от "РОД".

Според тях "София Прайд" е нарушение на конституцията, защото "те рушат психичното и физическо здраве на младежта, като внушават поведенчески модели, водещи до възпрепятстване възпроизводството на нацията".

Първата проява на агресия бе при представянето на детската книжка "Мравин", на която група младежи стояха пред входа на събитието и оглеждаха влизащите. По време на премиерата на късометражния филм "Черупки" националистите влязоха в залата останаха там по време на прожекницята, а това предизвика напрежение и притеснения у присъстващите. Самото събитие бе охранявано от полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България