София прави оператор за несъществуващия завод за боклук

София прави оператор за несъществуващия завод за боклук

Изпреварващо Столична община ще създаде общинско дружество, което ще управлява все още несъществуващия завод за боклук. В четвъртък Столичният общински съвет (СОС) трябва да одобри предложението за разработване на концепцията за създаване на общинската фирма. Вносители са заместник кметовете по екология Мария Бояджийска и по финанси Дончо Барбалов.

Целта е да се проучат разходите и ползите от такъв оператор, като след това ще се реши какво точно да бъде дружеството, с какъв капитал и какви активи, обясни Барбалов пред Mediapool. По думите му се действа изпреварващо, за да е готова общината с решение, когато заводът бъде построен.

 

Три са възможните варианти – общинско предприятие или дружество, или аутсорстване на дейността на частна компания, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС, пред Mediapool.

 

В началото на годината зам.-кметът по екология отхвърли възможността частен оператор да поеме управлението на бъдещия завод. Общинско предприятие на директно подчинение на кмета също не е удачен вариант, защото няма как да получи регистрация по ДДС, обясни тогава Бояджийска. По думите ѝ бъдещото общинско дружество трябва да стане факт до края на годината, като според първоначалните разчети в него ще работят около 15 души. Общинската филма също така ще продава разделно събраните отпадъци и произведеното от сметта гориво, което се очаква да се ползва от столичната топлофикация.

 

В момента се строи единствено депото за неопасни отпадъци към завода за боклука. Изграждането на завода все още не е получило окончателното “да” от Европейската комисия. Общината очаква положителен отговор за исканото финансиране от 106 млн. евро за завода до 4 февруари, а до края на годината да има избран изпълнител на строителството на съоръжението.

 

Това е втора общинска фирма, която ще се занимава с боклуците на София. Другото дружество е "Чистота-Искър", което поддържа депото в Суходол и извозва балираните отпадъци към сметищата в страната. Бояджийска прогнозира, че след затварянето на сметището в Суходол "Чистота-Искър" ще се занимава единствено с предварителното рециклиране на събраните отпадъци.

Споделяне

Още по темата

Още от България