София прави парк върху имота на военните в "Младост 3"

София прави парк върху имота на военните в "Младост 3"

Столична община ще изгради парк с детски площадки и фитнес на открито върху имота на Министерството на отбраната в столичния квартал "Младост 3".

Това реши Столичният общински съвет, след като прие дарения му от правителството парцел от 11.5 декара, върху който има пет сгради.

Парцелът беше пуснат за продажба от Министерството на отбраната ден след като правителството подаде оставка, а търгът беше насрочен за 29 декември при начална цена от 791 000 лв. Това е 35 евро/кв.м при поне десет пъти по-високи цени в района, според брокери.

Скандалната сделка беше осветена от депутата и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който подаде сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров. По думите на Кадиев бъдещият купувач бил "един виден бивш политик от СДС", без да стане ясно кой.

Това вбеси премиера в оставка Бойко Борисов и той лично спря продажбата на ненужния военен имот.

По-голямата част от парцела е зелена площ. Той се намира около единственият храм в "Младост" и там ще бъде изграден парк, каза Фандъкова.

"От тук насетне забихте колчето", каза Войслав Тодоров, общински съветник от "Нормална държава", което ядоса съветници от ГЕРБ.

Фандъкова посочи, че това е последователна политика, която води ГЕРБ по отношение на зелените площи.

Столичният кмет заяви, че никой не е застрахован от измами по повод придобиването на други 11 дка в "Младост" с цел застрояване.

Тя припомни аферата "Златно пате", която започна след сигнал до прокуратурата от Бойко Борисов, когато бе кмет на София. Той алармира, че чрез фалшив негов подпис незаконно е придобит терен от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище", където общината впоследствие построи детска градина. Обвиняем по аферата беше Петър Драшков, брат на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Наскоро стана ясно, че той вероятно е щял да бъде осъден на затвор заради случая, ако делото срещу него не бе прекратено по вина на прокуратурата.

Фандъкова даде пример и с първия построен след промените от 1990 г. столичен парк "Възраждане".

Споделяне

Още по темата

Още от България