Елизабет Алън:

София предлага богата култура, история, артистичен живот и кулинария

Елизабет Алън, Снимка: vagabond.bg

Преди да дойде в България, Елизабет Алън е работила като старши политически съветник към британското правителство. Занимавала се е с въпросите на имиграцията, контратероризма и интеграцията във Вътрешното министерство и е оглавявала отдела за Турция във Форин офис. В свободното си време е била съветник по професионално израстване. В София работи с неправителствени организации, администрацията на президента, министерства и общини в подкрепа на деинституционализацията за извеждане на децата от домовете за сираци и за развитието на местни възможности за семейна подкрепа. През юни принц Едуард и съпругата му Софи, графиня на Уесекс, пристигат в България, за да подпомогнат проекта и да видят докъде са стигнали дейностите по него.

Откога си в София? Защо пристигна?

Тук съм от 16 месеца. Пристигнах в дълбокия сняг на 2012 г. със съпруга си Джонатан, британския посланик, и с дъщеря си Луси, която тогава беше на пет месеца. Дойдохме заради работата на Джонатан, но решението взехме заедно - много съм доволна от това назначение!

Кои са любимите ти културни средища в София?

Откъде да започна? Националната опера и балет са впечатляващи. Последната постановка, която гледахме там, беше зашеметяващият "Евгений Онегин". Имаме късмета НДК да е близо до резиденцията. НДК предлага огромно разнообразие от събития, а пространството около него е дом на софийската улична култура. Когато посрещаме гости в София, винаги им показваме фреските в Боянската църква и златните кубета на "Св. Александър Невски".

София космополитен град ли е?

Ако съм откровена, не мога да го сравня с други европейски столици, но предполагам, че не е много честно от моя страна да правя сравнения с Лондон, където на всяка улица срещате хора с различен произход. Обявяването на София за Европейска столица на културата според мен ще я направи по-космополитна, и това би било хубаво.

Проектът Sofia's Foreigners For Sofia European City of Culture представя пред чуждестранна аудитория качествата на София като Европейска столица на културата за 2019 г. Поредица от интервюта на английски език, изготвени и публикувани в оригинал в англоезичното списание Vagabond, представят значими фигури в културния живот на София и България. Интервютата в оригинал са на www.vagabond.bg. Mediapool.bg е български партньор по проекта.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г."

Кои са предпочитаните от теб места в София?

Обичам площада пред Народния театър "Иван Вазов". Архитектурата на театъра е зашеметяваща и атмосферата наоколо е винаги приятна. Чудесно място да зяпаш хората, докато пиеш чаша кафе. Обичам района около Докторската градина, паркът е фантастичен и е сцена на широка гама от музикални, научни и артистични събития, има и интересни магазини и кафенета. Наскоро открих Камбаните. Толкова е спокойно и красиво там, а дъщеря ми обича да бие камбаните и да нарушава спокойствието!

Три неща, които смятащ за впечатляващи в София.

Витоша. Изгледът към планината е толкова окриляващ. Историческите пластове на града. Обичам да откривам нови участъци от римските стени, или неща като забележителния път към Константинопол в метростанция Сердика. Запазените традиции - Баба Марта, великденското боядисване на яйца, и други. В много страни тези традиции живеят само в селските общности, затова обичам факта, че в България те се практикуват охотно в цялата страна, включително в София.

Три неща, които не харесваш в София?

Има неща, които бих подобрила и първото от тях са тротоарите. Когато возя дъщеря си в количката никога не мога да открия равна повърхност. Сигурно е много трудно за хората с увреждания и затова те нямат достъп до голяма част от града. Второто са уличните кучета. В Лондон обичам да правя джогинг в парковете, но тук се страхувам да го правя. Третото са многото стари, красиви сгради в София, които се нуждаят от ремонт. За мен е срамота такава част от красотата на града да бъде оставена да се руши.

Извън местната култура, какви други събития ще препоръчаш на жителите и гостите на София?

В момента сме много развълнувани от фестивала Британски седмици в България. Това е серия от над 20 събития, които започнаха на 26 май и продължават до 11 юни в София, Пловдив и Варна, организирани от Британското посолство и различни партньори. Целта им е да подчертаят тесните връзки между Великобритания и България, и много от събитията са в подкрепа на благотворителни инициативи, насочени към деца в неравностойно положение и деца с нужда от специализирано медицинско лечение в България.

Започнахме с благотворителен футболен мач между ветераните на Астън Вила и легендите на България, който събра средства за деца с левкемия. Имаше класически концерти, театрални представления и прожекции на два британски филма. Първият е по повод 60-та годишнина от покоряването на Еверест, а Portrait of a Quest е за търсенето на Четвероевангелието на цар Иван Александър. Специално внимание сме отделили на британската храна, в едно от събитията известният шеф готвач Алън Коксън прави демонстрации на живо.

Вълнуващо е, че на 1 юни Британската резиденция отвори вратите си за посетители, и много хора имаха възможност да пият следобеден чай с нас.

Заслужава ли София да бъде Европейска столица на културата 2019?

Абсолютно. Родена съм в Ливърпул, който беше Европейска столица на културата през 2008 г. Градът спечели много от милионите допълнителни туристи и икономиката му преживя бум. Други източно-европейски столици са много по-познати на туристите от София. Когато англичаните мислят за България, те си представят ски и Черно море, но не знаят, че София предлага богата култура, история, артистичен живот и кулинария. Време е да го разберат.

Пълна програма на събитията ще откриете на сайта на Британско посолство.

Споделяне

Още от Общество