София предложи на Скопие да изглаждаме различия с общи исторически чествания

България подкрепи Македония за еврочленство, надява се на ускоряване на добросъседския договор

Никола Груевски и Пламен Орешарски, сн. БГНЕС

За изглаждането на съществуващите различия между София и Скопие, добре би било да организираме общи чествания на отделни исторически събития и личности, които се интерпретират по различен начин и в двете страни. Това каза в изявление пред медиите в неделя българският премиер Пламен Орешарски след започвалата с час закъснение, но продължила повече от предвидените 40 минути среща в Кюстендил с македонския си колега Никола Груевски

 

Орешарски заяви още, че България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз, както разбира се и на всички страни от Западните Балкани. Държим на договор за добросъседство и сътрудничество и се надяваме работата по него да продължи в по-ускорени темпове, каза още българският министър-председател.

 

"Считаме, че определените различия в политически и външнополитически план не трябва да бъдат никаква пречка за развитието на двустранните взаимоотношения в икономически и търговски план и като план за по-добрата връзка на инфраструктурата. Считаме, че това е важно за по-добрата връзка между хората, живеещи в двете страни", обясни Орешарски. Той благодари на македонския си колега за откровения стил на разговор.

 

Никола Груевски изрази пред журналистите задоволството си от проведената работна визита в България и срещите си с българското правителство. "Искам да изтъкна, че днешните срещи са значителен принос в съвместните усилия за напредък в добросъседските отношения между Република Македония и Република България. Срещи, от които може да излязат идеи, проекти и стъпки, с които допълнително и значително ще напреднат и се развият добросъседските отношения”, посочи Груевски.

 

Работната среща между двамата се състоя по македонска инициатива.

 

Говорихме и за затвърждаване на регионалното сътрудничество, посочи Груевски. Той допълни, че е обсъдена необходимостта от по-голяма ангажираност и сътрудничество в областта на икономиката и търговския обмен и инвестициите. На срещата е коментиран и общият интерес от координираната работа по крупните проекти, свързани с изграждането на Коридор номер 8, касаещи железопътната, енергийната и пътната инфраструктура.

 

По време на работното посещение в Кюстендил на двамата министър-председатели, в града се състояха срещи и между вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова и Владимир Пешевски. Транспортният министър на България Данаил Папазов разговаря с македонския си колега Миле Янакиески. Среща имаше и между земеделските министри на двете страни Димитър Греков и Люпчо Димовски.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани