София предприема действия, за да обуздае корупцията

"София предприема действия, за да обуздае корупцията", пише в сряда британският всекидневник "Файненшъл таймс" в статия за мерките на новото българско правителство.

Стотици служители на митническите и данъчните власти в България ще бъдат уволнени в нов опит за предприемане на строги мерки срещу корупцията и организираната престъпност в най-бедната страна членка на ЕС, отбелязва вестникът. Цитиран е министърът на финансите Симеон Дянков, доскоро високопоставен икономист в Световната банка, че този ход има за цел да отнеме контрола на местни организирани престъпни групи над митническата служба.

"Файненшъл таймс" коментира, че биещите на очи строги мерки на Дянков срещу контрабандата отразяват популисткия подход на новия премиер Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ спечели парламентарните избори с обещания за ред и законност. Според проучвания на общественото мнение справянето с корупцията е най-голямото предизвикателство пред правителството.

Ако бъдат изпълнени успешно, реформите в митниците ще помогнат също така за възстановяване на отношенията на България с Европейската комисия, пише "Файненшъл таймс".

В статията се припомня, че парите по някои европейски фондове за страната бяха отблокирани наскоро, но стотици милиони европомощи все още са замразени заради неуспеха на предишното правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Някои анализатори са скептично настроени дали реформите ще се окажат ефикасни срещу могъщите организирани престъпни групи в България, посочва "Файненшъл таймс". Предишните български правителства са избягвали конфронтация с престъпните групи, които са замесени още в трафик на наркотици към Западна Европа и проституция.

Споделяне

Още от България