София преговаря с ЕК да пусне "безусловно" нужните водни проекти

При отказ на Брюксел инвестициите в сектора тръгват чак в края на 2017 г.

София преговаря с ЕК да пусне "безусловно" нужните водни проекти

След като повече от седем години България не направи реформата във водния сектор, сега европейските инвестиции в сектора може да се забавят и да тръгнат чак в края на 2017 г. За да не се случи този негативен сценарий, страната ни води тежки преговори с Европейската комисия за пускане на "безусловните" водни проекти.

Другият дискусионен въпрос е кои да са бенефициентите по новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г.  Еврокомисията настоява това да са ВиК-операторите, докато България иска да останат общините, както беше досега. Страната ни е склонна и на  компромис бенефициенти по програмата да са общините заедно с ВиК-операторите. Аргументът е, че местната власт има вече натрупан опит в усвояването на европейските средства през изминалия програмен период.  

По тези две ключови теми за ВиК-отрасъла трябва да бъде достигната договореност на национално ниво, за да може страната ни да получи финансиране по новата ОПОС. Това е заявила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на първото заседание на Съвета за координация на реформата във ВиК-отрасъла, съобщи регионалното министерство.

"Ако следваме логиката на програмата, такава, каквато е в момента, първите инвестиции по ОПОС в страната ще могат да бъдат реализирани след изготвянето на регионалните прединвестиционни проекти в края на 2017 г.", е посочила министър Павлова.

"Безусловно" нужни водни проекти

Като "безусловно" необходими проекти се определят тези на големите градове, които бяха подготвени през изминалия програмен период, но средствата не стигнаха за тях. Сред тях са големите водни проекти на Добрич и Асеновград, но заради бавеното местната власт в Асеновград вече е разколебана за реализацията на проекта, стана ясно неотдавна при обсъждането на въпроса в парламентарната комисия по еврофондовете.

В групата "безусловни проекти" попадат и 26-те за над 917 млн. лв., които добиха популярност като водните проекти на "гола поляна". За тях през изминалия програмен период трябваше да бъдат подготвени инвестиционни проекти. В момента всички те са "временно спрени", поради недостиг на средства и време за реализацията им, сочи справка в  портала за еврофондовете ИСУН.

Според Павлова някои от "безусловните" проекти не са с добра проектна готовност или са преоразмерени. Освен това е необходимо да бъдат приоритизирани. Това означава, че те ще бъдат прегледани от ВиК-операторите, като някои могат да претърпят частични промени, но като цялостен подход бихме искали те да бъдат реализирани в периода 2016-2017 г., т.е. докато тече подготовката на регионалните прединвестиционни проекти, е обяснила регионалният министър.

Съветът ще помага за ВиК-реформата

Съветът за координация на реформата във ВиК-отрасъла ще оказва съдействие в процеса на провеждането на реформата.

Ключови за по-бързото изпълнение на реформата са влизането в сила на договорите между ВиК-операторите и водните асоциации, решаването на въпроса с активите, реформирането на регулатора, изготвянето на регионалните прединвестиционни планове, финансовият инженеринг в сектора и окрупняването на операторите.

Срещу окрупняването на операторите има съпротива от страна на местната власт. Заради предстоящите местни избори наесен почти сигурно е, че това няма да се случи през тази година и така за пореден път ще останат 51 ВиК-дружества, вместо исканите 28, колкото са областите.

Председател на експертното звено на Съвета за реформа във ВиК-отрасъла е заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. В състава му се включват ресорни заместник-министри, изпълнителни директори, директори, председатели и други експерти от министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на финансите, на земеделието и на труда и социалната политика, както и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, фонд "ФЛАГ", Държавен фонд "Земеделие", Националното сдружение на общините, Българска асоциация по водите, Съюза на ВиК-операторите и синдикалните организации в страната.

Съветът ще инициира и създаването на тематични работни групи по определени теми, по които ще се канят и външни експерти и други заинтересовани страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес