София прехвърли на БНБ отговорността за сделката за Общинска банка

Съветниците дадоха зелена светлина за продажбата на трезора на лихтенщайнски фонд

София прехвърли на БНБ отговорността за сделката за Общинска банка

Общината ще разчита на Българската народна банка (БНБ) да разсее съмненията около продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка. Столичният общински съвет (СОС) разреши в четвъртък 67.646% от капитала на трезора, които сега са собственост на общината, да бъдат продадени на регистрирания в Лихтенщайн фонд "Новито опортюнитис".

Офертата на фонда от 46 млн. лева беше единствената подадена в процедурата по приватизация. Това, както и възможността кандидат-купувачът да се окаже фиктивен и зад него да стоят неясни към момента собственици, бяха основните притеснения на БСП и част от съветниците от Реформаторския блок срещу сделката.

По документи "Новито опортюнитис" е притежание на регистрирано в Лихтенщайн дружество за управление на фондове "КАИК Фонд Мениджмънт", а крайните собственици са три физически лица с австрийско гражданство, които са част от управлението на фонд мениджъра. Не е ясен обаче източникът на привлечените в "Новито опортюнитис" средства.

Съмненията за скрит купувач не бяха разсеяни по време на дебата в Столичния общински съвет. Проверката на собствеността и произхода на парите за купуването на дела беше оставено в ръцете на Българската народна банка (БНБ), която ще има последната дума по сделката, след като тя вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

От БНБ обясниха, че са получили искане за одобрение на сделката от кандидат-купувача на 8 декември. Процедурата за разглеждане е открита на 14 декември, а срокът за решение е 60 работни дни, което означава, че становище може да има през март. По закон банковият надзор трябва да провери кой е "действителният собственик" на кандидат-купувача.

"Трябва да се направи проверката и всички да знаем, че банката е в добри ръце и е в стабилно състояние", коментира Николай Стойнев от ГЕРБ, който е председател на надзора на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, през която мина процедурата,.

Сега е моментът

"В този момент най-доброто и за общината, и за банката, и за клиентите е сделката да бъде осъществена", заяви общинският съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков, който беше вносител на предложението за откриване на процедурата по приватизация на Общинска банка. Той е зам.-председател на надзора на столичната агенция за приватизация и се е подписал под доклада, с който на съветниците беше предложено да одобрят продажбата. Трайков обаче не гласува по точката, като обясни това с партийно решение. В сряда за спиране на сделката се обявиха ДСБ и движение "Да България".

Трайков защити публично сделката, въпреки че изрази съжаление, че кандидатът е бил само един и при това не е стратегически, а финансов инвеститор. Според него въпреки разклатеното обществено доверие в БНБ след фалита на КТБ централната банка е била "безупречна по отношение на лицензирането", а доказателство за това било развитието на сделката за банка "Виктория", която е на финален етап. "Ако очакваме същия стандарт, може да сме една идея по-спокойни", обясни Трайков.

Извън залата той каза, че ако общината запази дела си в Общинска банка, ще трябва да налива още пари в нея заради затягането на изискванията към финансовите институции на европейско ниво. По неофициална информация през следващата година капиталът на трезора трябва да се увеличи със 7 млн. лева.

Общината на практика всяка година увеличава капитала на банката с парите от дивидента, който би трябвало да получи от нея.

Тежести

Резерви по сделката имат и общинарите от БСП, според които информацията за нея не е достатъчна. Според Милка Христова от левицата сделката е рискова и заради висящите дела във Върховния административен съд, заведени от миноритарните собственици - фирми около бизнесмена Христо Ковачки, които притежават 27 на сто от акциите. Делата са срещу заповед на БНБ, с която общината успя да си върне контрола над банката през 2011 г., и срещу промяната на устава на банката в същата посока. Първото дело - срещу заповедта на централната банка се разглежда на последна инстанция във Върховния административен съд, а поредното заседание е насрочено за 7 февруари. Решението на първа инстанция беше в полза на БНБ.

Второто дело е срещу промяната на устава и е спряно, докато няма решение по първото. Ако БНБ загуби първото дело, фирмите около Ковачки ще си върнат блокиращата квота в банката за сметка на мажоритарния собственик - общината. Ако общината вече е финализирала сделката с "Новито опортюнитис", негативите от подобно решение ще останат за новия собственик.

Цената

Висящите дела са и една от причините, с които се обяснява цената на мажоритарния дял в банката - минималната поискана сума беше 45.65 млн. лева. От БСП и коалиция "Сердика" изказаха съмнения за това, че цената е ниска. Аргументът на БСП е, че не е постигната по-добра оферта заради липсата на конкуренция.

Войслав Тодоров от партия "Нормална държава" на Георги Кадиев, също оспори поисканата минимална цена. По негови изчисления общината била ощетена с поне 8 млн. лева, тъй като оценката на дела ѝ е правена при по-ниска стойност на капитала на банката. Той се закани да сезира прокуратурата за сделката.

"Минималната цена е изчислена по няколко метода и е средно аритметично от резултатите от тях", обясни Николай Стойнев от ГЕРБ. Трайчо Трайков пък смята, че ако цената е била ниска, щяло да има повече кандидати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?