София прекратява неизгоден договор със спонсор на ГЕРБ

Опозицията иска разследване на прокуратурата, управляващите бранят премиера Борисов, чийто подпис стои под документа

Столична община ще прекрати неизгоден договор за обслужване на 16 линии от градския транспорт с “Карат С”, която е била спонсор на ГЕРБ, но неясно кога. Плановете са това да стане най-късно през септември. Това реши Столичният общински съвет (СОС), който възложи на кмета Йорданка Фандъкова да проведе преговори, а на следващото заседание да внесе проектоспоразумението по параметрите на сделката.

 

Искането за разваляне на договора беше мотивирано с високата цена, на която вози “Карат С” - 3.60 лв./км. Договорите за останалите частни линии са на цена 2.88 лв./км и те няма да се развалят, каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Общинската “Столичен автотранспорт” вози на цена 3 лв./км.

 

Предложението за прекратяване предвижда на Миролюб Столарски, собственик на “Карат С”, да бъдат изплатени дължимите му суми за извършените транспортни услуги за близо 10 млн. лв. плюс лихвата за забава на плащанията към него за над 3.8 млн. лв. Срещу това общината прибира 68 нови автобуси “Мерцедес”, чийто лизинг трябва да доизплати. От предсрочното прекратяване на договора общината ще спести около 20 млн. лв., сочат сметките на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

 

Двучасов спор за много милиони

 

Искането за разваляне на спорния договор, сключен в края на 2008 г. за срок от 8 години от тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов, предизвика двучасов спор между управляващи и опозиция за това къде и за кого изтичат милионите в градския транспорт. От взаимните обвинения и намеци стана ясно, че част от парите от билети и милионната субсидия отиват за финансирането и на политически партии.

 

“Миролюб Столарски е голям спонсор на ГЕРБ, приятел на вътрешния министър Цветан Цветанов, който седеше на масата на преговорите, където се разпределяха линиите в кабинета на един зам.-кмет. Столарски е решил, че този договор не му е изгоден и е решил да го прекрати. Цялото поведение на общината по този случай е абсолютно престъпно, но виновни няма, наказани също”, каза Георги Кадиев от БСП.

 

Заради разликата от 60 ст. на километър повече, които Столарски е получавал съвсем законно на базата на сключения договор, общината годишно е губела по 3.3 милиона лева или за три години – около 10 млн. лв., каза Жельо Бойчев от БСП. Според него въпросът е за кого са отивали тези пари.

 

Отговорността трябва да се търси от Бойко Борисов, който е сключил тези договори и от тогавашния председател на комисията и настоящ вносител на предложението Радослав Тошев, смята Борис Цветков от БСП.

 

При преговорите на нагласения търг на масата на заместник-кмета имаше и фирми близки на БСП, напомни им Петър Москов от ДСБ.

 

От така представените разчети не става ясно какъв е нетният ефект от развалянето на неизгодната сделка, каза Прошко Прошков. Според него сключеният договор показвал недалновидността и престъпната небрежност, проявена тогава от кмета Борисов.

 

Лихвата, която се предлага да се плати на Столарски за забавеното плащане, е прекалено висока – около 13%, която никоя банка не дава, единодушни бяха от БСП и СДС. Не може Столичната община да дава лихва по-висока от най-богатия арабски фонд, изтъкна Георги Свиленски от БСП.

 

Манипулация и заблуждение

 

Манипулация и заблуждение, така определиха изказванията на опозицията управляващите.

 

“Ако гледате с практичните очи на специалиста, сме на печалба от 3 – 4 млн. лв. годишно”, отговори им Радослав Тошев, който сега е от ГЕРБ, а при вземането на решението за търговете за частните оператори беше от “Гергьовден”.

 

Пестим 20 милиона лева от развалянето на договора, не защото сме ги давали излишно, а защото променяме транспортната задача, каза Елен Герджиков, председател на СОС.

 

Освен това общината получава 68 нови автобуса плюс 16 линии, които ще се обслужват при цена 3 лв. от “Столичен автотранспорт”. “Предложението е изцяло положително, къде виждате под вола теле”, попита Радослав Тошев.

 

Орлин Алексиев от ГЕРБ обясни, че лихвата е толкова висока, защото при забава се дължи основен лихвен процент плюс 10 пункта надбавка. Това отприщи нова лавина от изказвания кой е виновен за забавените плащания към частния превозвач.

 

Всички лесни линии дадохме на частни фирми, а тежките ги оставихме за общинския превозвач и така загробихме общинската фирма с 65 млн. лева дългове, каза Желю Бойчев.

 

Карат С” обслужва още осем линии по други договори. “Юнион Ивкони” на Ивайло Константинов, член на ГЕРБ, обслужва 6 линии и една има “Еридан Транс”. Те возят на цена от 2.88 лв./км. Договорите с тях няма да се развалят на този етап, каза кметът Йорданка Фандъкова.

 

Договорът на прокурор

 

“Какво чува моето прокурорско ухо? ГЕРБ признава, че този договор трябва да се прекрати, защото е неизгоден. Предлагам материалите да се изпратят на прокуратурата за проверка”, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Той се аргументира, че така ги задължавал законът.

 

Ако имате съмнения за нарушения може и сам да да сезирате прокуратурата, отговори му Николай Стойнев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ. Нещо повече според закона всеки, който има данни за извършено престъпление е длъжен да сезира прокуратурата, подкрепи го и Елен Герджиков.

 

Как така за Общинска банка СОС ще сезира прокуратурата, а за този договор не може, възмути се Георги Кадиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес