София прибира посланика ни в Германия

Посланикът ни в Берлин Николай Апостолов се прибира в понеделник в България, по предварително начертан план, съобщи в неделя следобед външният министър Соломон Паси, преди да отпътува за Варшава.

Вчера президентът Георги Първанов поиска посланик Апостолов незабавно да бъде прибран в страната, след инцидента с берлинската полиция в началото на миналата седмица.

Първият отговор на външния министър Соломон Паси бе, че за МВнР случаят е приключен. В неделя сутринта пред журналисти Паси се направи, че не знае за искането на президента. Не съм запознат, още не ми е докладвано по въпроса, каза министърът. Няколко часа по-късно обаче той съобщи, цитиран от Дарик радио, че Апостолов се връща в София.

Няма да коментирам нито поведението на посланика, нито действията на германската полиция, добави външният министър.

В събота от външно министерство разпространиха официална информация, че инцидентът с посланик Апостолов няма да се отрази на българо -германските отношения. МВнР се запознало с версиите както на българския посланик, така и на германската страна за инцидента, при който Апостолов бе задържан за кратко от полицията в Берлин, след като отказал да спре за проверка и минал през крака на един от служителите на реда.

В неделя Паси съобщи, че тази сутрин директорът на Държавен протокол в МВнР Иван Димитров се е срещнал с германския посланик у нас Харолд Киндерман. След срещата двамата смятат случая за приключен.

Не бихме допуснали подобни случаи като този с българския посланик в Берлин да влияят на отношенията между България и Германия, които в момента са едни от най-добрите през последните десетилетия, заяви още Соломон Паси.

Николай Апостолов бе назначен за посланик в Берлин през 1998 г. от президента Петър Стоянов и редовния му мандат в немската столица изтече отдавна. Поне от две години за неговото място се спряга името на Меглена Плугчиева от БСП, сегашен зам.министър на земеделието и горите, но едва преди месец официално бе признато, че е започнала процедурата по изпращането ѝ в Берлин и съответно прекратяване на мандата на Апостолов.

За проточилите се преговори между управляващите и президента за посланическото място в Берлин, както и в други ключови европейски столици, индиректно призна държавният глава. В събота Първанов заяви, че още преди две години е предложил "тази промяна, която сега се осъществява", тоест замяната на Апостолов с Плугчиева. Президентът обаче демонстрира опит да покаже пълно незнание защо досега смяната на посланика в Германия е била забавяна, макар че медиите отдавна коментират пакетните преговори, които текат между "Дондуков"1 и "Дондуков"2 за дипломатическите постове.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?