Над 166 млн. лв. са отишли за 38 общини

София прибра близо 1/3 от възстановените пари по "Околна среда"

Общините Кърджали и Тунджа са най-ощетени от първото раздаване

София прибра близо 1/3 от възстановените пари по "Околна среда"

Столична община прибра близо една трета от възстановяването на спрените плащания по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) с пари от бюджета. Над 166-те млн. лв., които бяха пуснати в последния ден на кабинета на Пламен Орешарски, са разпределени между 60 проекта на общини, МВР и държавни структури – агенции, природни паркове и дирекции в министерството на околната среда и водите (МОСВ). Най-ощетени се оказват общините Кърджали и Тунджа, управлявани от кметове от ДПС и БСП, които са получили значително по-малко спрямо поисканата сума.

След като старото ръководство отказа да представи справка къде са отишли изплатените 166 млн. лв., новото ръководство на МОСВ спази обещанието си и отговори на запитването на Mediapool за парите. Нещо повече, от ековедомството обещаха справките за изплатените суми на получателите на пари по програмата да бъдат публикувани на интернет страницата на управляващия орган на ОПОС. За това настояваше Националното сдружение на общините.

За разлика от кметовете на ГЕРБ, които заведоха дела срещу МОСВ заради наложените им финансови корекции и съзряха политически момент, ощетените кметове на Кърджали и Тунджа твърдят, че не са "забелязали никаква политическа намеса в работата на управляващия орган на ОПОС". Те изразиха надежди, че след предоставянето на допълнителни документи плащанията им ще бъдат възстановени.

Брюксел спря плащанията по ОПОС в края на ноември 2013 г. заради нарушения по обществените поръчки. България обаче продължи плащанията с пари от националния бюджет, които спря в края на февруари. Едва в последния си ден - на 5 август, кабинетът "Орешарски" възстанови плащанията с пари от бюджета, като пусна 166 млн. лв. към общините. Служебният финансовият министър Румен Порожанов съзря умисъл в това, за да влязат парите като дефицит през август, след като дупката в бюджета удари рекордните над 1.147 млрд. лв. в края на юли.

Близо 27 млн. лв. не са одобрени на общини и ведомства

Близо 190 млн. лв. за възстановяване са поискали общините и ведомствата по ОПОС. От тях са одобрени близо 163 млн. лв., сочат данните на МОСВ. Причините сумите да не бъдат одобрени изцяло са поискани допълнителни документи за оправдаване на разходите и наложени финансови корекции.

Общо 38 общини са получили средства след възстановяване на плащанията, като част от тях вече са се разплатили със строителните фирми и са заявили нови искания за средства пред управляващия орган на ОПОС. Това казаха кметовете, които Mediapool потърси за коментар.

Най-големият печеливш е Столична община, която е получила плащания по три проекта – за водния цикъл на Банкя (5.6 млн. лв), за доставката на автобуси (28.3 млн. лв.) и за компостиращата инсталация в Хан Богров (7.5 млн. лв.). Не всички искания на София обаче са удовлетворени на 100%. С около 600 хил. лв. по-малко е получила Столична община за инсталацията в Хан Богров заради непризнаване на разходи за резервни части. Очакваме след като предоставим исканите допълнителни документи, този разход да ни бъде одобрен, каза зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов пред Mediapool.

София не е получила и исканите близо 30 млн. лв. за възстановяване по строежа на завода за отпадъци. Очаква и още близо 5 млн. лв. по водния цикъл на Банкя, както и около 15 млн. лв. за доставката на влакове за метрото. Надеждите на общината са, че те ще бъдат възстановени с новия транш за 304 млн. лв., който се подготвя в момента от МОСВ.

Община Тунджа е другата, която е получила пари по два проекта за над 2.22 млн. лв., но не в пълен размер. С близо 3.8 млн. лв. е орязано искането на общината по проекта за канализация на най-голямото село в общината Тенево, който е за 25 млн. лв. По този проект община Тунджа има наложена 5% финансова корекция по търга за изграждане на линейното трасе, която е около 600 хил. лв. Неодобрените суми са заради искане за допълнително представяне на документи от управляващия орган, каза пред Mediapool кметът на общината Георги Георгиев, който е трети мандат с листата на БСП. "Никакви политически намеси не съм забелязал в работата на управляващия орган на ОПОС по отношение на община Тунджа", заяви Георгиев. Той обаче допълни, че ако финансовата корекция остане, ще заведе дело в съда.

Кърджали порязан с над 10 млн. лв.

Най-потърпевша от първото раздаване е община Кърджали, която се управлява от ДПС. От поисканите близо 13 млн. лв. по интегрирания воден проект, общината е получила скромните 2.3 млн. лв. Кметът на Кърджали Хасан Асиз заяви пред Mediapool, че се надява след представянето на допълнителни документи сумата да бъде възстановена. "Всичко в Кърджали става много трудно, но въпреки това се случва", каза Хасан Азис в отговор дали съзира политическа намеса в орязването на парите.

С над 4 млн. лв. е порязана и община Хисаря. При поискани за възстановяване 4 461 577 лв., е одобрено изплащането на едва 63 061 лв., показва справката на МОСВ. Кмет на Хисаря е Пенка Ганева, издигната от Инициативен комитет, която не беше открита за коментар.

От 38-те общини поискали възстановяване на средства по изпълнявани от тях проекти по ОПОС само 13 са поличили пълните суми, а на 25 са намалени заради наложени финансови корекции и допълнително изискани документи за одобряване на направените разходи.

МВР е получило всички пари срещу наводнения и пожари

Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР е получила без корекция поисканите суми по двата проекта, изпълнявани от нея, всеки един от които е на стойност 97 млн. лв. Единият проект е за борба с наводненията, като по него са преведени 18.5 млн. лв. Проектът е особено актуален заради сполетелите ни наводнения, защото по него трябва да се купи техника – автомобили, багери, булдозери, машина за пълнене на чували с пясък и дори "всъдеход амфибия". Предвидено е и закупуване на фургони, от каквито поне на първо време имат нужда хората в Аспарухово, Добрич и Мизия, които останаха без дом. Не е ясно обаче какво е изпълнението на проекта до момента.

Другият проект на МВР е за борба с пожарите, като по него са получили 14.65 млн. лв. По този проект вече бяха купени нови пожарни автомобили за 67 поделения на службата. Проектът предвиждаше и купуване на вертолет за борба с горските пожари.

От държавните институции са санкционирани регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите в Благоевград, Пловдив и Стара Загора, както и проекти на природните паркове "Златни пясъци", "Шуменско плато", "Рилски манастир", "Врачански Балкан" и "Сините камъни", показва още справката на МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България